Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zeci de persoane din Constanța au stat la coadă în frig pentru a primi pachete cu ajutoare alimentare din partea UE

Zeci de persoane din Constanța au stat la coadă în frig pentru a primi pachete cu ajutoare alimentare din partea Uniunii Europene. Centrele de distribuire s-au deschis la ora 8, dar mulți dintre ei au venit încă de la miezul nopții.

Este vorba despre alimente de bază, făină, zahăr, ulei, mălai, paste făinoase, câte cinci pungi din fiecare, dar și mai multe conserve de carne, pateu și compot. Oamenii s-au așezat la coadă încă din noaptea de luni spre marți, și-au pus pe ei multe haine și au îndurat cu orele frigul.

Când s-a deschis centrul, reprezentanții Primăriei i-au informat că mai sunt doar 200 de pachete. La coadă sunt aproximativ 200 de persoane, însă dacă se mai așază este posibil să nu mai ajungă.

Vorbim, așadar, despre ajutoare alimentare din parte UE, pentru persoanele defavorizate. În această etapă se distribuie către persoanele cu handicap. Cutiile cântăresc aproximativ 30 de kilograme. Este un ajutor binevenit, acum, în apropierea Crăciunului.

O nouă tranşă de 250 de lei a fost distribuită pe cardurile sociale, înainte de Crăciun

A patra tranşă în valoare de 250 de lei a fost încărcată pe cardurile sociale oferite prin programul „Sprijin pentru România”, a anunțat ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Valoarea totală a tranşei IV se ridică la peste 593 de milioane de lei şi a ajuns la aproximativ 2,4 milioane de români.

Pentru acest an au fost patru tranşe, în valoare totală de 1.000 de lei, oferite o dată la două luni, până la finalul acestui an.

„Sper eu că am reuşit să facem o surpriză plăcută celor 2,4 milioane de români care beneficiază de ajutorul de 250 de lei pentru alimente şi mese calde pe care îl oferim prin programul Sprijin pentru România. Datorită strânsei colaborări între MIPE şi celelalte părţi implicate în proces, am încărcat tranşa IV înainte de sărbători, pentru ca românii vulnerabili să se bucure de un mic ajutor pentru ca de pe masa de sărbători să nu lipsească produsele tradiţionale.

Separat, din luna noiembrie am început să distribuim o nouă tranşă de pachete cu ajutoare alimentare de 24 kg, ce conţin 12 tipuri de produse de bază pentru consum. Sunt măsuri fireşti pentru a contribui la satisfacerea celor mai elementare nevoi ale acestor persoane.

Pentru anul viitor, strategia la nivelul Guvernului va fi să aducem românilor investiţii în sănătate, infrastructură şi digitalizare, dar să ne asigurăm că oferim venituri mai mari şi sprijin pentru categoriile vulnerabile. În acest sens, am reuşit să prelungim ajutorul de 250 de lei pentru întreg anul 2023, urmând să încărcăm şase noi tranşe o dată la două luni”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Executivul, şase noi tranşe de 250 de lei pentru alimente şi mese calde

Guvernul a aprobat acordarea a şase noi tranşe de 250 de lei pentru alimente şi mese calde, în cursul anului 2023, şi majorarea cu 12,5% a pragului de venit până la care se acordă dreptul.

Potrivit MIPE, până în prezent s-a efectuat încărcarea pentru beneficiarii care au intrat deja în posesia cardurilor urmând ca, în continuare, în cursul lunii ianuarie, să se emită şi să se distribuie cardurile pentru categoriile de beneficiari care au devenit eligibili după momentul acordării celei de-a treia tranşe, sau care au fost omişi din aceasta, însumând aproximativ 29.000 de persoane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE