Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Patronii stației GPL din Crevedia, arestați preventiv pentru 30 de zile. Parchetul a pus sechestru pe averea celor doi

Patronii firmei GPL de la Crevedia au fost arestați pentru 30 de zile, potrivit declarației făcute de avocatul lor.

Aceștia sunt cercetați pentru infracțiunea de distrugere din culpă.

Procurorii de la Parchetul General au pus sechestru pe zeci de imobile și 15 conturi bancare ale patronilor și ale firmei.

06/09/2023 , 15:29

Parchetul General cere arestarea preventivă a patronilor stați GPL din Crevedia

În continuarea comunicatelor de presă din datele de 27 august 2023 și 5 septembrie 2023, Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința publicului următoarele:

  •  Propunere arestare preventivă

În dosarul privind incendiul izbucnit în data de 26 august 2023 în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală criminalistică a solicitat astăzi instanței arestarea preventivă a două persoane, administratori ai unei societăți comerciale, pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 06 septembrie 2023, până la 05 octombrie 2023, inclusiv.

Față de acestea, în cursul zilei de azi, prin ordonanță, s-a pus în mișcare acțiunea penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin 1 și 2 din Codul Penal.

În referatul cu propunere de luare a măsurii arestării preventive s-a reținut că cei doi inculpați, pe o perioadă îndelungată de timp, de cel puțin 3 ani, în mod sistematic, au promovat în cadrul societății o politică de funcționare grefată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL.

Toate aceste operațiuni au fost efectuate în scop pecuniar, în pofida deciziilor de ordin administrativ aplicate de autoritățile publice cu atribuții de supraveghere și control în materie și abdicând de la normele elementare ce se impuneau a fi respectate în desfășurarea acestei activități. Faptele descrise au avut drept consecință decesul a 5 persoane, vătămarea corporală a altor 54 persoane, 6 case distruse total, 77 case distruse parțial, alte distrugeri materiale semnificative - autospeciale ale echipelor de intervenție, echipamente de intervenție, bunuri materiale ale cetățenilor pe o rază de aprox. 1 km.

În cauză, până în acest moment au fost audiate, în calitate de persoană vătămată, 16 persoane care au suferit pagube materiale și morale  în urma producerii faptei pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale și care au precizat că se constituie parte civilă în cauză. Totodată, un număr de 22 persoane au fost audiate în calitate de martori.

  • Instituirea unor măsuri asigurătorii

Totodată, în cursul zilei de azi, 6 septembrie 2023, procurorul de caz a emis o ordonanță de instituire a unor măsuri asigurătorii, apreciind că în cauză este necesară aplicarea unor asemenea măsuri pentru a se putea asigura repararea pagubelor cauzate prin comiterea infracțiunii și pentru a garanta executarea cheltuielilor judiciare.

În ceea ce privește suspectul persoană juridică s-a instituit măsura asigurătorie a sechestrului cu privire la mai multe bunuri imobile, după cum urmează: 5 în județul Botoșani, 4 în județul Călărași, 28 în județul Dâmbovița, 6 în județul Giurgiu, 19 în județul Ilfov, unul în județul Olt.

Cu referire la unul dintre inculpați, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului cu privire la un bun imobil situat în București, precum și cu privire la un număr de 7 conturi bancare. De asemenea, aceeași măsură a fost dispusă cu privire la bunurile celui de al doilea inculpat, respectiv  7 bunuri imobile situate în București și un număr de 8 conturi bancare.

Precizăm că aceste activități nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

06/09/2023 , 09:32

Avocatul patronilor stației GPL din Crevedia: ”Ni s-a adus la cunoștință calitatea de inculpați”

Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, patronii firmei Flagas SRL, care deţine staţia GPL din Crevedia unde s-au produs explozii săptămâna trecută, au fost aduşi miercuri dimineaţa pentru audieri la Parchetul General.

Cei doi au fost transportaţi cu o dubă a Poliţiei, după ce au fost reţinuţi marţi seara pentru 24 de ore, potrivit Agerpres.

Florin Cojocaru, avocatul patronilor firmei Flagas SRL, a declarat că Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă au calitatea de inculpați în acest dosar și că i-a sfătuit să nu facă declarații.

”Ni s-a adus la cunoștință calitatea de inculpați pentru cei doi asociați. Probabil va urma o propunerea în cursul zilei de astăzi pentru care ne vom întâlni la judecător.

Am ales la îndrumarea mea să nu dea nicio declarație la acest moment. Trebuie să cunoaștem și noi dosarul, să știm la ce ne raportăm.

Nu am fost luați prin surprindere, la ce s-a întâmplat. Era o chestiune de timp”, a afirmat Florin Cojocaru.

Apărătorul a mai precizat că patronii firmei Flagas SRL vor oferi despăgubiri localnicilor din Crevedia care au fost afectați de explozii.

”Compensații se doresc a fi acordate tuturor. (...) În toate aceste zile, toată concentrarea și alocarea de resurse din partea noastră a fost să înlăturăm din suferințele oamenilor”, a spus avocatul.

Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, patronii firmei Flagas SRL, care deţine staţia GPL din Crevedia unde s-au produs explozii săptămâna trecută, au fost reţinuţi marţi seara de procurorii Parchetului General, pentru 24 de ore.

Reacția Parchetului de pe lână Înalta Curte de Casație și Justiție

Procurorul îi consideră direct responsabili pe patronii stației GPL de tragedia de la Crevedia, în care cinci persoane și-au pierdut viața și alte 50 de persoane au fost rănite.

”În cursul zilei de azi, în dosarul privind incendiul izbucnit pe 26 august 2023 în urma unor explozii ce s-au produs în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală criminalistică a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și reținerea a doi inculpați, administratori ai unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin 1 și 2 din Codul Penal).

Totodată, în cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și față de o persoană juridică, societate comercială cu sediul social în municipiul Caracal, județul Olt, sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin. 1 și 2 Cod penal.

Din cercetările efectuate până în prezent, în ordonanța din data de 4 septembrie 2023, a fost reținută următoarea situație de fapt: 

În perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, în realizarea obiectului de activitate și în interesul său, ca urmare a politicii promovate de către factorii decizionali din structura de conducere a acesteia, respectiv cei doi inculpați menționați anterior, societatea comercială a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL (Ordinul M.A.I. cu nr. 166 din 27 iulie 2010 și Ordinul nr. 73/1161/1999 privind aprobarea "Normativului de proiectare, execuţie şi exploatare a sistemelor de alimentare cu gaze petroliere lichefiate (GPL) pentru autovehicule", indicativ NP 037/99), la punctul de lucru neautorizat amplasat pe Șoseaua București-Târgoviște, în comuna Crevedia, județul Dâmbovița.

Acest fapt a creat premisele izbucnirii, la data de 26 august 2023, în jurul orei 18.40, a unui incendiu urmat de mai multe explozii, rezultate din acest factor declanșator, ce a condus la decesul a 5 persoane până la acest moment (ultima decedând în cursul zilei de azi) și vătămarea corporală a 54 de persoane, precum și distrugerea și degradarea unor bunuri imobile și mobile, precum și a unor lucrări, echipamente, instalații sau componente ale acestora, consecințe pe care factorii de conducere din cadrul acesteia nu le-au prevăzut, deși trebuiau și puteau să le prevadă.

În cauză s-au efectuat patru percheziții (la sediile a două persoane juridice și domiciliile a două persoane fizice), în urma acestor activități procedurale fiind ridicate mai multe înscrisuri, documente și medii de stocare care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale.

Precizăm că aceste activități nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”, se arată în comunicatul transmis de instituție.

Este pentru prima dată când sunt aduși la audieri după tragedia în urma căreia și-au pierdut viața cinci oameni, iar zeci de pompieri au fost răniți. Vă reamintim, stația GPL din Crevedia nu mai avea voie să funcționeze deloc.

Avocatul său a declarat că nu ştie pentru ce a fost adus clientul său.

"Nu am niciun mesaj acum. O să aflăm şi noi (care sunt acuzaţiile, n.r.). Nu ştiu mai multe", a spus avocatul.

Ionuţ Doldurea este fiul primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea. Primarul a anunţat că a luat decizia de a se suspenda din calitatea de membru al PSD şi, implicit, din orice altă funcţie politică deţinută.

Numărul persoanelor care a decedat în exploziile din Crevedia a crescut la cinci

De altfel, încă o persoană rănită în exploziile de la Crevedia, care era internată la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni", a murit marţi dimineaţă, a informat Ministerul Sănătăţii.

"În cursul acestei dimineţi, a decedat la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni" Bucureşti încă unul din pacienţii aflaţi în stare foarte gravă de la începutul internării şi care avea un prognostic rezervat. Acesta era de origine nepaleză şi avea arsuri de peste 90% pe suprafaţa corporală", afirmă sursa citată.

Aceasta este a cincea persoană care a murit în urma exploziilor care au avut loc la Crevedia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE