Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parisul, scena unor ciocniri violente între poliție și protestatari

Parisul a fost scena unor ciocniri între poliție și protestatari, după ce mai mulți oameni au aruncat cu obiecte în forțele de ordine, iar acestea au ripostat.

Manifestațiile au loc la apelul sindicatelor franceze, care au chemat la întreruperea lucrului în toată țara. Transportul public și feroviar a fost perturbat, iar unele școli și spitale au intrat în grevă. Demonstrațiile reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru președintele Emmanuel Macron, după realegerea sa în luna mai.

Mai mulți protestatari au devenit violenți

Mai mulți protestatari au devenit violenți și au încercat să îndepărteze gardurile de protecție montate de poliție pe bulevardele pariziene, iar în imaginile filmate pe străzi s-au văzut geamuri sparte la bănci și magazine din capitala Franței. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, în întreaga țară, pentru a cere salarii și pensii mai mari, mai ales acum, când prețurile cresc galopant.

Philippe Martinez, secretarul general al Uniunii Sindicale CGT: „Inflația îi afectează pe toți muncitorii și muncitoarele din Europa, peste tot în Europa. Vedem că profiturile marilor companii explodează și că angajaților li se spune că nu li se poate crește salariul, că nu sunt bani, deci această nemulțumire este generalizată în Europa.”

Rachid Ouchem, medic: „Astăzi, oamenii sunt obligați să folosească tactici de presiune pentru a obține o creștere. Cu siguranță, dacă aș fi CEO-ul Total, mi-aș crește propriul salariu cu 52%. Nu știu dacă ați urmărit, dar parlamentarii, săptămâna trecută, au votat aproape în unanimitate o creștere a veniturilor de 250 euro pentru ei înșiși. Ei nu au nevoie să facă grevă.”

Lucrătorii din rafinării sunt în grevă de mai bine de trei săptămâni

Mișcarea de protest vine în vreme ce lucrătorii din rafinării sunt în grevă de mai bine de trei săptămâni, iar francezii abia găsesc combustibil și stau ore întregi la rând pentru a-și alimenta mașinile.

Bernard Mirc, pensionar: „Lucrătorii de la rafinărie sunt cei care decid ce vor să facă. Dacă s-au hotărât să facă grevă, nu îi putem blama. Mai simplu, revendicarea lor este o creștere a salariului, iar noi cerem o creștere a salariilor, în general, pentru toate locurile de muncă, în toate profesiile, pentru că acum avem angajați care sunt subplătiți în raport cu costul vieții.”

Duminică a mai avut loc la Paris o amplă demonstrație, la apelul partidelor de stânga, care se opun administrației Macron. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de creșterea costului vieții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE