Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parcursul politic al lui Vasile Dîncu în funcția de ministru al Apărării

Vasile Dîncu pleacă de la minister după aproape un an de zile de mandat. În cele din urmă a demisionat, dar discuțiile despre remanierea sa au început după ce a declarat public că singura cale de a fi pace în Ucraina este negocierea cu rușii.

Contextul războiului

Două treimi din mandatul său la cârma MapN au fost în timp de război la granița României. În acest context a început o listă de noi cumpărături pentru Armata Română: drone de la turci, sisteme antirachetă de la israelieni și submarine de la francezi.

Și totuși în mandatul său nu a reușit să-i convingă pe francezi să semneze contractul pentru corvetele care trebuiau deja livrate.

Vasile Dîncu a devenit ministrul Apărării pe 25 noiembrie 2021 după ce predecesorul său, Nicolae Ciucă ajunge premierul României.

Situația corvetelor

Imediat după anexarea Crimeei, România a vrut întărirea flotei la Marea Neagră prin cumpărarea a patru corvete. Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța câștigă licitația în 2019, dar nici până acum nu a fost semnat contractul pentru că cele două părți nu s-au înțeles asupra prețului.

În ciuda unor contestații în instanță, judecătorii au dat dreptate Ministerului Apărării cu privire la atribuirea contractului. Deși ministrul Dîncu a dat ultimatumuri, semnarea contractului a fost amânată pentru noiembrie.

Noi achiziții pentru armată

În mandatul său, Ministrul Apărării s-a interesat de cumpărarea a două submarine Scorpene și două elicoptere navale de la francezi, chiar a semnat o scrisoare de intenție în acest sens cu omologul din Franța.

La începutul lunii august, MapN a cerut Parlamentului aprobare pentru a cumpăra trei sisteme Bayraktar TB2, adică 18 drone fără pilot produse de Turcia în valoare de 300 de milioane de dolari fără TVA.

De asemenea, ministrul s-a interesat personal în Israel de sistemul anitrachetă Iron Dome. România ar putea deveni prima țară europeană care cumpără sistemul de apărare antibalistică, considerat unul dintre cele mai performante din lume, însă pentru achiziție este nevoie de acordul Statelor Unite.

Ștefan Dănilă, fost șef al Apărării: „Activitatea ministerului, activitatea forțelor armate nu va fi afectată de schimbarea unui ministru, dar din punct de vedere al mesajelor transmise pe plan extern este o poziție delicată, este un moment delicat pentru România.”

În timpul mandatului său, ministrul Dîncu a vizitat Ucraina, la trei luni după vizita oficială în țara vecină a premierului Nicolae Ciucă și a președintelui PSD Marcel Ciolacu. Fostul șef al Apărării a fost primit de ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, care i-a oferit o decorație din partea lui Volodimir Zelenski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE