Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, confirmă discuțiile cu Israel despre o posibilă negociere pentru Iron Dome

România ar putea deveni prima țară europeană care cumpără sistemul de apărare antibalistică Iron Dome, considerat unul dintre cele mai performante din lume. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a confirmat pentru Euronews că a discutat despre o posibilă negociere cu omologul israelian despre această achiziție, însă procesul este unul complex.

Obligat să găsească soluții pentru înzestrarea militară optimă, Vasile Dîncu a precizat că protecția antibalistică este esențială, motiv pentru care oficialul a efectuat vizite în Israel și Coreea de Sud, state în care se produc elemente de înzestrare de vârf la nivel tehnologic, cu care a semnat acorduri și scrisori de intenție.

Este necesar acordul SUA

În ceea ce privește Iron Dome, Vasile Dîncu arată că a discutat cu omologul din Israel despre o psoibilă negociere, în vederea achiziționării sistemului. Procesul este complex, deoarece este necesar acordul SUA, având în vedere că sistemul este dezvoltat de un deceniu în parteneriat cu Washington.

Deși a fost conceput de Ministerul israelian al Apărării în colaborare cu contractanți militari, sistemul a devenit în esență un proiect comun cu SUA. Dacă Israelul a investit 800 milioane de shekeli (232 milioane de dolari) în dezvoltarea lui, Congresul american a alocat pentru el o sumă de patru ori mai mare.

Un sistem utilizat în conflictul cu teroriștii palestinieni

Sistemul Iron Dome a intrat în 2011 în arsenalul defensiv al Israelului și și-a dovedit eficiența în luptă în Fâșia Gaza. Fiecare baterie costă aproape 150 de milioane de dolari, iar o rachetă interceptoare costă 50.000 de dolari.

Israelul nu și-a promovat sistemul pe piață din rațiuni de securitate, în condițiile în care a vândut doar două bucăți Armatei SUA contra sumei de 373 de milioane de dolari. De altfel, americanii nu s-ar arăta interesați să cumpere mai multe astfel de sisteme de defensive.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE