Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vasile Dîncu a demisionat. Care sunt propunerile PSD pentru Ministerul Apărării

Vasile Dîncu a demisionat astăzi din funcția de ministru al Apărării. Anunțul a fost făcut de acesta printr-o postare pe pagina sa de Facebook. Decizia vine după ce ministrul a fost criticat de președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, pentru declarațiile legate de Ucraina.

UPDATE 17.12 Întrunire de urgență al Biroului Politic al PSD

În jurul orei 18.00, Biroul Politic al PSD se va reuni de urgență. Cel mai probabil nu va fi luată o decizie astăzi în ceea ce privește succesorul lui Vasile Dîncu, însă sunt vehiculate câteva nume de politicieni care ar putea prelua portofoliul Apărării. Printre aceștia se numără Mihai Weber, președintele Comisiei de Control al SIE din Parlament, Angel Tîlvăr, senator PSD, președinte al Comisiei Afaceri Europene, Mihai Tudose, actual europarlamentar, sau Titus Corlățean, senator PSD,și fost ministru de Externe.

UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă a transmis Administrației Prezidențiale documentele privind demisia lui Vasile Dîncu din funcția de ministru al Apărării, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, citat de Agerpres.

UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă va asigura interimatul funcției.

UPDATE: Marcel Ciolacu, liderul PSD și președinte al Camerei Deputaților, a dat declarații legate de demisia lui Vasile Dîncu.

Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă există o dificultate pentru PSD să aleagă un nou ministru al Apărării.

„Nu are nicio problemă. Recomand din toată convingerea ca domnul prim-ministru să preia în acest moment atribuțiile Ministerului Apărării, conform legii. Ținând cont de experiența domnului prim-ministru în zona de apărare, cred că e cea mai îndreptățită persoană să preia atribuțiile.”

Întrebat dacă există posibilitatea ca acest minister să fie cedat PNL-ului, Marcel Ciolacu a spus că „este posibil orice”.

Mesajul lui Vasile Dîncu:

„În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale.

Redau, mai jos, textul integral:

Domnului Prim Ministru al Guvernului României

Nicolae - Ionel Ciucă

DEMISIE

Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.

Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României.”

Marcel Ciolacu, liderul PSD, care l-a criticat pe Vasile Dîncu pentru declarațiile sale despre Ucraina, a scris pe Facebook:

Îi respect decizia lui Vasile Dîncu și îi mulțumesc pentru activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO.

Criticat din cauza declarațiilor legate de Ucraina

Invitat într-o emisiune de televiziune, Vasile Dîncu a spus că șansa Ucrainei de a obține pacea este „ca NATO sau Statele Unite ale Americii să negocieze în numele său cu Rusia. Singură, Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu-și poate permite să-şi asume pierderea de teritorii”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că cei care fac astfel de declarații sunt pradă a manipulărilor rusești și a spus că nu se poate negocia cu teroriștii.

În replică, președintele Iohannis a transmis că Ucraina este cea care va decide când, cum și ce va negocia cu Rusia.

Klaus Iohannis, președintele României: Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când, cum și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a UE și, probabil, unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei să afle aceste poziții.

La rândul său, șeful său pe linie de partid, Marcel Ciolacu, a considerat declarația lui Dîncu o greșeală și a spus că „atunci când ești ministru al Apărării, nu ai păreri și crezuri”. În schimb, șeful Guvernului i-a transmis că îl așteaptă la discuții pentru tranșarea acestui aspect.

Și premierul Nicolae Ciucă a criticat declarațiile lui Dîncu și l-a chemat pe acesta la o discuție la Palatul Victoria. Cei doi au discutat despre „calibrarea comunicării publice la nivelul MApN”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE