Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vasile Dîncu: „Nu voi accepta ca pensiile militare să fie interpretate ca fiind pensii speciale”

Publicat de: Euronews

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune că nu va accepta ca pensiile militare să fie calculate conform principiului contributivității ori recalculate în acest sens.

„Le transmit militarilor români, în rezervă sau activi, faptul că nu voi accepta ca pensiile militare să fie interpretate ca fiind pensii speciale și să fie calculate conform principiului contributivității ori recalculate în acest sens. Ministerul Apărării Naționale a exprimat deja un punct de vedere cu privire la acest subiect și l-a transmis Guvernului, iar dacă va fi nevoie, alături de specialiștii din MApN, voi oferi lămuriri suplimentare inclusiv Comisiei Europene pentru a explica sistemul de pensii militare de stat din România, a scris Vasile Dîncu, pe Facebook.

„Insist în a explica opiniei publice faptul că pensiile militare sunt pensii de stat, NU sunt pensii speciale. Pensiile militare se regăsesc, similar ca și în România, în toată Europa și în majoritatea țărilor NATO.

Pensiile militare de stat au la bază principiul recunoștinței față de loialitatea, sacrificiile și privațiunile suferite de militari, polițiști și polițiștii de penitenciare și familiile acestora pe timpul carierei militare. Instituirea pensiei militare, cu tradiție în statul român, a apărut ca o necesitate izvorâtă din statutul profesional al militarilor, care impune anumite interdicții sociale pe care celelalte categorii de asigurați nu le au”, a adăugat ministrul Apărării.

În opinia sa, sistemul actual de pensii militare este afectat de o serie de inegalități și trebuie, cu adevărat, adus la principii de echitate. „Performanța profesională trebuie motivată la nivelul celorlalte armate NATO”, a adăugat Vasile Dîncu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE