Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INS: Pensia medie lunară a crescut în România cu aproape 10% în primul trimestru al acestui an

Pensia medie lunară a fost, în primul trimestru al acestui an, de 1.846 lei, în creştere cu 9,9%, faţă de trimestrul precedent, conform unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică, transmite AGERPRES.

Pensia medie lunară a fost determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurări sociale, invaliditate, urmaş, plătite de casele de pensii.

Creșterea este și mai mare dacă facem comparația cu aceeași perioadă a anului trecut. Chiar dacă pensionarii din România au câștigat aproape 12%, INS a anunțat că rata anuală a inflaţiei în luna mai 2022 a ajuns la 14,5%.

Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,6 milioane de persoane, în scădere cu 26.000 de persoane, faţă de trimestrul precedent. Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari, potrivit INS.

În România sunt puțin peste cinci milioane de pensionari, în scădere față de anul trecut cu 34.000. Chiar și așa, raportul pensionarilor față de angajați rămâne de 9 la 10.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE