Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parada LBGTQ în Serbia. Sute de oameni au cerut ca drepturile minorităților sexuale să fie respectate

Sute de oameni au ieșit pe străzile Belgradului pentru a-și manifesta solidaritatea cu minoritățile sexuale. În același timp, zeci de reprezentanți ai bisericii au organizat un contraprotest. Nu au avut loc altercații între cele două grupuri, pentru că zona a fost împânzită de polițiști.

Serbia este o țară conservatoare, iar președintele Aleksandar Vucic se opune categoric unei legi care ar permite căsătoriile între persoane de același sex. Pe de altă parte, prim-ministrul țării, Ana Brnabic, și-a asumat apartenența la minoritatea gay.

Participanții la marș au cerut să le fie respectat dreptul la libera exprimare. Ei venit cu pancarte pe care scria „nu suntem nici măcar pe aproape”, referindu-se la faptul că pentru Serbia, ideea căsătoriei între persoanele de același sex ar aparține domeniului fantastic.

”Sunt aici cu prietenii mei, cu toții sărbătorim. Este pentru prima dată când participăm la o paradă a minorităților sexuale. În Rusia, astfel de evenimente sunt interzise”, spune o participantă.

În același timp, pe străzile paralele, zeci de reprezentanți ai bisericii și activiști au organizat o contramanifestație. Unii au adus icoane și au interpretat cântece bisericești.

Ambasadele și reprezentanțele a 25 de țări, precum și delegația Uniunii Europene în Serbia au emis o declarație comună prin care au recomandat protejarea drepturilor persoanelor LGBTQ+.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE