Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parada EuroPride s-a desfășurat pe străzile din Belgrad, deși guvernul sârb a interzis inițial marșul

După săptămâni de tensiuni, parada Pride de la Belgrad s-a desfășurat în cele din urmă conform planului. Decizia de ultimă oră a guvernului sârb a permis marșul pentru drepturile minoriăților sexuale, dar pe un traseu mai scurt.

Câteva mii de participanți la Europride au mers într-o plimbare de protest de la Curtea Constituțională la stadionul orașului, unde a fost organizat un concert până târziu în noapte. Printre participanți s-a numărat și ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Serbia, Christopher Hill.

„Nu este cea mai bună vreme pe care am văzut-o vreodată la Belgrad, dar este într-adevăr cea mai bună mulțime pe care am văzut-o. Este foarte liniștită și cred că este o zi foarte importantă în care toată lumea a putut face asta. Este vorba despre egalitate și despre faptul că toți suntem surori și frați și suntem cu toții copii ai lui Dumnezeu. Cred că este o zi foarte importantă pentru această țară”, a menționat Christopher R. Hill, Ambasadorul SUA în Serbia.

Principalul motiv al marșului este lupta pentru mai multe drepturi pentru comunitatea LGBTQ asediată din Serbia, spun manifestanții.

„Trebuie să luptăm pentru ca toată lumea să aibă dreptul să iubească pe cine vrea să iubească”, a spus Marianna, susținătoare EuroPride.

Poliția a interzis EuroPride

Poliția sârbă a interzis parada. Ei au invocat riscul unor ciocniri cu activiștii de extremă dreapta. Organizatorii, însă, au spus că au primit garanții că evenimentul ar putea avea loc de la premierul sârb Ana Brnabic.

„Ceea ce este cel mai important este că ne adunăm în stradă. Aceasta este o luptă pentru drepturile omului. Aceasta este lupta pentru drepturile noastre constituționale și aceasta este lupta pentru un stat de drept sârb democratic. Sper că vor fi mulți oameni care vor veni să ne susțină, pentru că aceasta nu este doar lupta pentru comunitatea LGBTQ+, aceasta este lupta pentru societate în ansamblu”, a declarat Marko Mihajlovic, organizator EuroPride.

64 de persoane au fost reținute

Peste 5 mii de ofițeri de poliție au fost dislocați pe străzile din Belgrad în timpul marșului Pride și 64 de persoane au fost reținute, a menționat premierul Ana Branic. Cu toate acestea, premierul sârb spune:

„Sunt foarte, foarte mândră că în toată această săptămână, cu peste 130 de evenimente (LGBTQ), nu a existat un singur incident. Și aceasta este într-adevăr imaginea corectă a Belgradului și a Serbiei”, a declarat Ana Brnabic, prim-ministrul Serbiei.

Peste 20 de ambasade, inclusiv SUA, Franța și Marea Britanie, au emis o declarație comună prin care îndemnau autoritățile să permită desfășurarea evenimentului EuroPride. Marșurile Pride din 2001, respectiv din 2010 au fost ținte ale extremei drepte și marcate de violențe. Din 2014, însă, parada se desfăşoară fără incidente notabile. Weekendul trecut, mii de persoane, bande de motociclişti, preoţi ortodocşi şi naţionalişti de extremă dreaptă au ieșit în stradă pentru a cere anularea defilării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE