Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa Francisc binecuvântează căsătoriile între persoanele de același sex

Premieră la Vatican. Papa Francisc și-a dat acordul ca preoții catolici să poată da binecuvântarea persoanelor de același sex, iar explicația acestei schimbări radicale de perspectivă este aceea că "oamenii care caută dragostea și mila lui Dumnezeu nu ar trebui să facă obiectul unei analize morale exhaustive pentru a-l primi".

Documentul oficial, autorizat luni, 18 decembrie, de către biroul de doctrină al Vaticanului, oferă binecuvântarea cuplurilor de acelaşi sex şi "în situaţie neregulatamentară" (concubinaj), în ochii Bisericii. Însă preoții ar trebui să decidă de la caz la caz.

Papa Francisc a autorizat binecuvântarea cuplurilor de același sex

Documentul Dicasterului Doctrinei Credinţei, aprobat de către Papa Francisc, se bazează pe o scrisoare trimisă de Francisc către doi cardinali conservatori, care a fost publicată în octombrie. În acel răspuns preliminar, Papa a sugerat că astfel de binecuvântări ar putea fi oferite în anumite circumstanțe, dacă nu se confundă ritualul în sine cu sacralitatea căsătoriei. Iar noul document insistă pe această rațiune și reafirmă că taina căsătoriei este un act sacru, pe viață, între un bărbat și o femeie și subliniază că binecuvântările nu trebuie conferite în același timp cu o uniune civilă, folosind ritualurile cunoscute sau chiar îmbrăcămintea și obiceiurile care aparțin unei nunți propriu-zise.

"În cele din urmă, o binecuvântare oferă oamenilor un mijloc de a le spori încrederea în Dumnezeu. Astfel, cererea unei binecuvântări exprimă și hrănește deschiderea către transcendență, milă și apropiere de Dumnezeu în o mie de circumstanțe concrete ale vieții, ceea ce nu este puțin lucru în lumea în care trăim. Este o sămânță a Duhului Sfânt care trebuie hrănită, nu împiedicată", se spune în document.

Biserica Catolică rămâne fermă împotriva căsătoriei propriu-zise a persoanelor de același sex

Este o premieră în Biserica Catolică, dar rămâne opoziţia faţă de căsătoria homosexuală. Până acum, Vaticanul a susținut că o căsătorie este o uniune indisolubilă între bărbat și femeie. Drept urmare, se opune de multă vreme căsătoriei între persoane de același sex. Și în 2021, Congregația Vaticanului pentru Doctrina Credinței a spus categoric că Biserica nu poate binecuvânta uniunea a doi bărbați sau a două femei, pentru că "Dumnezeu nu poate binecuvânta păcatul".

Practic, documentul susține că persoanele din "uniuni neregulamentare" - homosexuali sau heterosexuali - se află într-o stare de păcat, dar se precizează că "asta nu ar trebui să-i priveze de dragostea sau mila lui Dumnezeu". Astfel, atunci când oamenii "cer o binecuvântare, o analiză morală exhaustivă nu trebuie pusă ca o condiție prealabilă pentru conferirea acestei binecuvântări", se spune în document.

Totodată, Vaticanul precizează că Biserica trebuie să se ferească de "schemele doctrinare sau disciplinare, mai ales atunci când acestea duc la un elitism narcisist și autoritar prin care, în loc să evanghelizăm, îi analizăm și îi clasificăm pe alții și, în loc să deschidă ușa harului, cineva își epuizează energiile în inspectare și verificare".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE