Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de participanți la Parada Pride din Budapesta. Oamenii au militat pentru drepturi în ciuda caniculei

Budapest Pride a fost organizat pentru a 28-a oară în centrul istoric al capitalei maghiare. Este vorba despre un marș pentru drepturile comunității LGBT, la care mii de persoane au participat în ciuda caniculei.

Mai multe partide de opoziție au fost prezente la eveniment, însă n-au creat probleme.

Ca în fiecare an, la parada au participat și contramanifestanți de extremă dreapta. Aceștia și-au exprimat propriile opinii împotriva comunității LGBTQ, însă situația nu a degenerat.

În timp ce partidul Fidesz, aflat la guvernare, încearcă să stigmatizeze comunitatea LGBTQ, de data aceasta parada Pride a avut un mesaj politic serios venit din străinătate.

Cu ocazia evenimentului, aproape 40 de ambasade și instituții culturale au emis o declarație comună de susținere a comunității LGBTQI+ din Ungaria.

În declarație, acestea califică drept îngrijorătoare legislația și retorica politică din Ungaria care contribuie la stigmatizarea comunității LGBTQI+

”Cred că declarația comună arată cu adevărat că aceasta nu este o problemă între Vest și Est, ci este o realitate, o realitate maghiară, și este o problemă care îngrijorează și preocupă guvernele din întreaga lume.”, a declarat David Pressman, ambasadorul SUA în Ungaria.

Declarația comună a fost semnată de toate țările UE, cu excepția Poloniei, și de toți vecinii Ungariei, cu excepția Serbiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE