Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa își continuă vizita în Canada. Aproape 50.000 de credincioși au luat parte la Sfânta Liturghie, pe care papa Francisc a celebrat-o la Edmonton, în cea de-a treia zi a călătoriei sale. Azi, el va ajunge în Quebec. La începutul săptămânii Suveranul Pontif și-a cerut „iertare pentru răul” făcut timp de decenii în școlile catolice din Canada, în care au fost înscriși numeroși copii indigeni. Aproape 150.000 de copii indigeni au fost despărțiți de familiile lor, de limba maternă şi de cultură și au ajuns victime ale violenței fizice, psihologice şi sexuale.

În Edmonton, Papa și-a dedicat discursul sărbătorii bunicilor, în ziua celebrării Sfintei Ana și a Sfântului Ioachim, după calendarul romano-catolic.

În fața unui stadion arhiplin, Papa a luat în brațe câțiva copii. La Sfânta Liturghie Suveranul Pontiful a subliniat că suntem cu toții fiii unei istorii de păstrat, dar și artizanii unei istorii de construit.

„Suntem copii, pentru că suntem nepoți. Bunicii noștri ne-au lăsat o moștenire unică prin modul lor de viață. Ne-au dat demnitate și încredere în noi înșine și în ceilalți. Ne-au dăruit ceva ce nu ne poate fi luat niciodată și care, în același timp, ne permite să fim unici, originali și liberi. De la bunici am aflat că dragostea nu este niciodată forțată, nu îi privează niciodată pe ceilalți de libertatea lor interioară”, a transmis Papa Francisc.

Reprezentații populațiilor indigene, dar și credincioșii cred că întâlnirea este una istorică.

„Este ceva la care nici nu visam. Și a fost, dacă te uiți la tot ce s-a întâmplat aici, ieri, astăzi, Roma, Benedict al XVI-lea, scuzele fostului prim-ministru al Canadei, Stephen Harper, a fost realizarea unui vis imposibil”, spune un participant la eveniment.

„Astăzi suntem aici cu mulți alți canadieni, localnici și indigeni ca noi pentru a-l vedea pe Suveranul Pontif și pentru a-l asculta. Iar schimbarea este o cale bună, așa că așteptăm cu mare nerăbdare ziua de astăzi”, a spus Juanita Young - membru al comunității.

În vârstă de 85 de ani, Papa ajunge azi în Quebec unde se va întâlni cu premierul canadian. Cea de-a 37-a călătorie apostolică a suveranului pontif în Canada, denumită un pelerinaj de pocăință, se va încheia sâmbătă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE