Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moldova, 12 minute în pană de curent, conform europarlamentarului Rareș Bogdan. Oficiali de la Chișinău: Nu este adevărat

Publicat de: Euronews

Republica Moldova a fost, luni, în beznă pentru 12 minute, ca urmare a bombardamentelor rusești din Ucraina, a spus europarlamentarul Rareș Bogdan în cadrul unei ediții speciale Euronews România, moderată de Andra Diaconescu. Ucraina, țară care furniza 50% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova, a fost obligată să oprească livrarea, ca urmare a bombardamentelor organizate de armata rusă. România a intervenit și a stabilit că va furniza energia electrică necesară Republicii Moldova până la finalul acestei luni, urmând ca apoi să se discute despre o posibilă prelungire a acestei perioade.

Rareș Bogdan: „Alaltăieri noapte, la nivel european s-a întâmplat o chestiune de care nu se știe. La ora 3 și 20 de minute, o țară a căzut în beznă, total, pentru că rușii au atacat infrastructura critică din Ucraina, având ca obiectiv acest lucru. Ucraina, care furnizează de peste 40 de ani energie electrică, mai exact 50% din energia electrică din Republica Moldova, a anunțat că pentru următoarele 6 luni de zile nu mai poate furniza energie electrică. La ora 3 și 20 de minute au decuplat Moldova de la energia electrică, iar celelalte centrale care se află nu pe teritoriul Moldovei, ci în Transnistria, pe păcură, nu au făcut față și a căzut sistemul.

Pentru 12 minute, Moldova a fost în beznă. Cine a intervenit pentru a sprijini cu 50% din necesar, până la sfârșitul lunii, într-o situație de criză, găsind soluții? România. Nu am intervenit doar din frăția noastră, ci am intervenit ca o țară europeană și am fost felicitați pentru asta. România a făcut față și a furnizat energie electrică, spunând clar că poate face asta până la sfârșitul lunii, urmând ca apoi să se negocieze”.

Informația vehiculată de europarlamentarul Rareş Bogdan a fost dezmințită de autoritățile de la Chișinău.

„Nu a fost așa-ceva. Republica Moldova nu a avut întreruperi de livrare a energiei electrice niciodată de când e războiul activ din Ucraina”, a declarat Sergiu Aparatu, directorul general interimar al Moldelectrica, operatorul sistemului național de transport, pentru Mold-Street.com.

Șeful Moldelectrica a amintit că începând cu 14 octombrie, România va asigura 100 MW energie electrică din 850-870 MW, sarcină de vârf în Republica Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE