Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Palestinenii s-au întors în Khan Younis: Și-au găsit casele distruse, cartierele sunt de nerecunoscut

Palestinienii care au fugit din calea războiului revin în Khan Younis, cel mai mare oraș din sudul Fâșiei Gaza. Mulți dintre ei și-au găsit casele distruse sau puternic avariate. Iar la Ierusalim mii de evrei ulta-ortodocși s-au confruntat cu poliția la un protest față de inițiativa de a-i înrola în armată.

Oamenii caută printre dărâmături bunurile pe care le-au lăsat în urmă

Oamenii au putut să se întoarcă acasă doar după ce trupele israeliene s-au retras din zonă acum câteva zile. Multe dintre cartierele din Khan Younis sunt de nerecunoscut, mii de clădiri sunt distruse sau deteriorate.

Oamenii caută printre dărâmături bunurile pe care le-au lăsat în urmă când au fugit de război. Chiar și așa ei spun că este mai bine să fie acasă decât într-un cort într-o tabără de refugiați.

”Să trăim în casele noastre dărâmate este mai bine decât să stăm în altă parte”

Localnică: Facem curat în casa noastră ca să putem locui aici. Este mai bine decât la Mawasi (tabără de refugiați) și decât în corturile în care stăteam. Să trăim în casele noastre dărâmate este mai bine decât să stăm în altă parte.

Localnic: Am stat aproape 70 de zile Deir al-Balah (tabară de refugiați). Am decis să mă întorc după ce evreii au plecat, bineînțeles. Am revenit și am găsit această mare distrugere. Casa nu este potrivită pentru locuit. Chiar și așa, nu mă mai întorc în Deir al-Balah. Evreii nu mai sunt aici.

Mii de evrei ultra-ortodocși au protestat la Ierusalim

La Ierusalim, mii de evrei ultra-ortodocși au protestat și s-au luat la bătaie cu poliția. Nemulțumirea a fost alimentată de un proiect de lege care ar anula scutirea de a fi înrolați în armată.

În prezent, reprezentanții religioși ultra-ortodocși sunt scutiți de serviciul militar, în timp ce ceilalți bărbați sunt înrolați obligatoriu timp de trei ani. Pentru femei, armata este obligatorie pentru o perioadă de doi ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE