Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ordonanța de Urgență privind comasarea alegerilor a fost adoptată

Guvernul a adoptat Ordonanță de Urgență privind comasarea alegerilor. Aceasta cuprinde și articolul care dă liber edililor la traseism politic.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a precizat că AEP a fost coautor, alături de Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Afacerilor Externe, la elaborarea proiectului de OUG.

"Dacă cele două tipuri de alegeri, europarlamentarele şi locale, ar fi fost organizate separat, tot am fi avut nevoie de un act normativ, de o ordonanţă de urgenţă, deoarece între timp au intervenit modificări tehnice care făceau necesară reglementarea acelor domenii. Una din modificări priveşte organizarea votului în străinătate.

S-a renunţat la ideea acelor liste suplimentare care erau consemnate cu pixul şi semnătura celor care votau. Acum folosim Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot.

Aşa cum este proiectul ordonanţei de urgenţă, va fi o singură infrastructură electorală. Deci, un singur Birou Electoral Central, un singur Birou de Circumscripţie, un singur Birou al Secţiei de Votare. În Biroul respectiv, numărul membrilor, să zicem al unui Birou de Secţie de Votare, pentru că asta interesează pe toată lumea, numărul va fi acelaşi care a existat şi în 2020.

Vor exista la mijloc 5 urne, una pentru buletinele de vot pentru europarlamentare, celelalte patru pentru alegerile locale, respectiv primar, preşedinte de Consiliu judeţean, Consiliu Local şi Consiliu judeţean. Şi vor exista suficiente cabine, 5, 6, 7, în aşa fel încât, acolo cetăţeanul să-şi exercite dreptul de vot", a spus Toni Greblă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE