Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Orcile distrug bărcile portugheze. Pescarii spun că incidentele sunt tot mai des întâlnite

Mai multe balene ucigașe au fost observate de-a lungul coastei Portugaliei. Sunt mult mai multe decât apăreau înainte de pandemie, spun pescarii din zonă. Dincolo de spectacol, balenele ucigașe au provocat mari pagube bărcilor.

Mai multe bărci au fost avariate, iar echipajele au vorbit despre teama pe care au provocat-o acești delfini mari. Anul acesta au fost raportate cel puțin 46 de interacțiuni cu balenele ucigașe în largul coastelor portugheze, iar unele bărci cu pânze au trebuit să fie remorcate înapoi în porturi.

Arthur Napoleão, navigator: „Când îmi amintesc prima interacțiune mă înspăimânt, dar după ce ne dăm seama și observăm interacțiunea, este un joc scump și costisitor, te simți mai calm pentru că știi că dacă nu reacționezi te vor lăsa în pace”.

Miguel  Lacerda, președintele asociației de mediu CascaiSea: „Este nevoie doar ca o femelă să facă astfel de lucruri în fața puilor; aceștia se vor uita la ea și apoi vor face același lucru”.

Biologii marini monitorizează comportamentul balenelor

Biologii marini continuă să studieze comportamentele balenelor ucigașe.

Deși ar putea fi doar o joacă, nu pot fi excluse intențiile agresive. Echipe din Spania și din Portugalia monitorizează împreună situația.

Marina Sequeira biolog: „Ministerul mediului din Spania a contractat un proiect pentru un studiu în încercarea de a înțelege ce trebuie făcut. Conform informațiilor pe care le avem, se pare că unele animale vor fi marcate. Nu va fi cea mai bună soluție, deoarece nu va fi posibil, cred, să marcăm toate animalele”.

Astfel de incidente au apărut prima dată în vara anului 2020, când pandemia a oprit circulația bărcilor. Astfel oceanul a devenit mai tăcut și mai liber pentru animalele marine.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE