Opt copii s-au născut sănătoși în Marea Britanie, după modificări genetice inovative, în care s-a folosit ADN de la trei persoane. Este vorba de 4 băieți și 4 fete, printre care și o pereche de gemeni identici.
Intervenția medicilor a fost necesară pentru a preveni grave probleme ereditare.
Tehnica revoluționară, pusă la punct de Universitatea Newcastle, utilizează ADN de la trei persoane - ovulul mamei, sperma tatălui și mitocondriile unui donator. Se obține un material genetic sănătos, care este folosit la inseminare in vitro. Și astfel, o boală rară nu este transmisă de la mamă la copil.
„S-au născut până acum opt copii, așa cum se arată în documente, și toți par sănătoși, iar majoritatea au niveluri foarte scăzute de transfer, adică ADN mitocondrial anormal de la mamă.
În acest caz, s-a folosit o tehnică numită transfer pronuclear, care înlocuiește efectiv mitocondriile proaste cu mitocondrii bune.
De fapt, se schimbă materialul genetic nuclear în loc să se deplaseze mitocondriile, dar se utilizează un ovul donat din care se îndepărtează nucleul și se înlocuiește cu nucleul de la embrionul pacientului.”, a declarat Robin Lovell-Badge, șeful departamentului de biologie a celulelor stem și genetica dezvoltării, Institutul Francis Crick.
Medicii spun că nu se poate considera că bebelușii au trei părinți, pentru că nu moștenesc trăsături definitorii de la toți trei. Ci se folosește doar materialul genetic necesar corectării problemelor. Boala mitocondrială afectează unul din 5.000 de copii. Este cauzată de mitocondrii defecte, adică părțile celulelor care generează energie.
Poate afecta organe precum creierul, inima și mușchii și nu există tratament pentru ea. Mama unei fetițe născute cu această maladie spune că a observat problemele la câteva săptămâni de la naștere.
„Greutatea ei era foarte mică, așa că am știut că ceva nu era în regulă. Așa că, atunci când era la Terapie Intensivă, a fost supusă unor teste invazive. Toate au indicat și arătau către o boală mitocondrială.Am sfârșit prin a o lua pe Lily acasă și a supraviețuit timp de șase luni. Cred că în timpul acestor șase luni am început să înțelegem cu adevărat ce este boala mitocondrială și care sunt implicațiile ei.”, a adăugat Liz Curtis, fondatoarea Fundației Lily.
Pentru ca procedura să poată fi pusă la punct, Marea Britanie a modificat legea, în anul 2016. Noua metoda este permisă în Regatul Unit și în Australia, dar nu și în multe alte țări, printre care Statele Unite.