Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU: Lampa UV, folosită pentru manichiura cu gel, poate modifica ADN-ul și poate provoca mutații asupra celulelor umane

Manichiura cu gel a devenit foarte populară în ultimii ani, având multe avantaje: culori extra-lucioase, uscare rapidă și rezistență pentru o perioadă mai îndelungată pe unghie. Totuși, popularitatea acestei tehnici ar putea să se diminueze, în curând, transmite euronews.com.

Potrivit unui nou studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din California, San Diego, radiațiile emise de lămpile UV, care sunt folosite pentru a usca și întări gelul folosit pentru manichiură, pot altera materialul celular și genetic, în special prin provocarea unor mutații permanente în celulele umane asociate riscului de cancer.

Nenumărate studii științifice au arătat că razele UV pot provoca leziuni asupra pielii și cresc riscul de cancer de piele.

UVA este considerată, de către Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului, o undă de radiații cancerigene de grupa 1. Totuși, aceasta poate fi găsită, încă, în multe produse comerciale care reproduc efectele soarelui, cum ar fi aparatele de la saloanele pentru bronzat sau lămpile UV pentru unghii.

Aparatele de la saloanele pentru bronzare au fost studiate pe larg și s-a dovedit că au o relație cauzală cu cancerul de piele și modificarea indirectă a ADN-ului. Cu toate acestea, nu a existat nicio evaluare care să arate efectul radiațiilor emise de lămpile UV folosite pentru uscarea lacului de unghii asupra celulelor umane.

Cum funcționează lămpile UV?

Lămpile UV pentru unghii conțin mai multe becuri care emit radiații UV, între 340 și 395 nm (nanometri).

Aceste radiații sunt responsabile pentru întărirea și uscarea ingredientelor din compoziția lacului de unghii, cunoscute și sub denumirea de gel, datorită unui proces chimic în care oligomerii (care formează compoziția gelului înainte de a fi expus la lumina UV) se întăresc, transformându-se în polimeri (lac de unghii cu gel de lungă durată).

De obicei, atât unghiile, cât și palmele sunt iradiate cu o lampă UV pentru unghii timp de aproximativ 10 minute la fiecare sesiune de uscare a unghiilor, iar o persoană își schimbă manichiura cu gel la fiecare două săptămâni.

Rezultatele studiului cercetătorilor americani

Cercetătorii de la Universitatea din San Diego au supus celule provenite de la oameni și șoareci, expuse la lumina UV de la lampa de unghii, la un procedeu de iradiere in vitro, pentru a evalua modificările asupra ADN-ului și mutațiile celulelor.

În experimente, celulele au fost iradiate o dată, de două sau trei ori, durata fiecărei expuneri fiind între 0 și 20 de minute.

 

În toate experimentele, o singură iradiere de 20 de minute a dus la distrugea celulelor subiecților în proporție de 20-30%, în timp ce trei expuneri consecutive de 20 de minute au provocat distrugea celulelor în proporție de 65 și 70%.

Oamenii de știință spun că rezultatele studiului lor, publicate în revista științifică Nature, oferă informații în detaliu despre modificările ADN-ului și ale celulelor care au loc după iradierea cu lampa de unghii.

Ei spun că este nevoie de studii suplimentare asupra oamenilor, înainte de a putea trage concluzii, în legătură cu riscurile de cancer cauzate de expunerea la aparatele UV.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE