Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O fetiță de un an și jumătate a suferit arsuri de cornee, în spitalul "Gomoiu". Copila şi tatăl ei, expuși "accidental" la o lampă de ultraviolete

O fată şi tatăl ei au suferit arsuri corneene în urma expunerii "accidentale" la o lampă de ultraviolete la Spitalul Clinic de Copii ”Dr. Victor Gomoiu” din București, informează unitatea medicală într-un comunicat remis presei, potrivit Agerpres.

„Pacienta minoră, în vârstă de un an şi jumătate, s-a prezentat la camera de gardă a spitalului însoţită de tatăl său, prezentând simptome respiratorii. În urma testelor rapide, a fost depistată infecţia cu virus respirator sinciţial, (n.r. virus frecvent al tractului respirator care provoaca simptome usoare asemanatoare racelii) ceea ce a impus ca atât copilul, cât şi tatăl să fie izolaţi în spaţiul special destinat pacienţilor care prezintă acest tip de infecţie.

După finalizarea consultaţiei, pacienta a primit din partea medicului recomandare de tratament la domiciliu. Precizăm faptul că, în timpul examinării, medicul de gardă a constatat că lampa UV era în funcţiune şi a procedat la închiderea acesteia. În urma anchetei interne derulată ulterior, a reieşit faptul că pacienta minoră şi părintele însoţitor au fost expuşi accidental la lampa UV timp de 45 minute, suferind arsuri corneene care au necesitat îngrijiri medicale”, afirmă sursa citată.

Conducerea spitalului a demarat o anchetă, care este în desfăşurare. Un asistent medical implicat şi-a depus demisia în urma incidentului, iar o infirmieră nu va mai activa într-o zonă în care au acces pacienţi.

„Menţionăm că ancheta internă a fost demarată de conducerea unităţii sanitare, care s-a autosesizat în urma informaţiilor apărute în spaţiul public, până în acest moment neexistând o sesizare oficială din partea familiei pacientei. În ziua de 14.01.2023, la ora 12,45, familia a fost contactată direct de către directorul medical al Spitalului Clinic de Copii 'Dr. Victor Gomoiu', care a exprimat regretul pentru producerea incidentului şi s-a interesat despre starea de sănătate a pacientei şi a tatălui, oferind tot sprijinul medical pe care spitalul îl poate furniza.

Apreciem că este vorba despre un incident absolut regretabil, care este însă izolat şi nu caracterizează sub nicio formă activitatea medicală desfăşurată în mod curent de personalul din cadrul Spitalului Clinic de Copii "Dr. Victor Gomoiu", se menţionează în comunicat.

Conducerea unităţii sanitare afirmă că menţine un contact permanent cu părinţii pacientei, „evoluţia stării de sănătate fiind bună până în acest moment”.

Ministrul Sănătății a anunțat că va trimite Inspecția Sanitară la Spitalul Gomoiu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că va trimite Inspecția Sanitară și posibil Corpul de control la Spitalul Gomoiu din Capitală.

„Va merge și va constata Inspecția Sanitară de stat și eventual putem să trimitem și reprezentanți ai Corpului de control. Nu îți trebuie o mare specializare ca să știi că, atunci când într-o încăpere este o lampă de ultraviolete în funcțiune, atunci ea trebuie oprită când persoanele pătrund în încăpere. Este simplu – o lampă cu întrerupător și scrie că nu se folosește cu persoane în interior. Măsurile nu sunt neapărat la nivelul Ministerului Sănătății.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE