Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cazul elevilor expuși la raze ultraviolete. Ce spun oftalmologii despre vindecarea rănilor

Lămpile ultraviolete pentru dezinfecție ar trebui scoase din sălile de clasă, consideră reprezentanții Ministerului Educației. Reacția vine după ce mai mulți elevi dintr-o școală de lângă București s-au ales cu răni la ochi și pe piele în urma expunerii la lumina ultravioletă emisă de o astfel de lampă. De altfel, acesta este doar cel mai recent caz ajuns public. Medicii spun că arsurile acestea sunt foarte dureroase în prima fază, dar se vindecă în două săptămâni, dacă expunerea nu a fost una îndelungată.

După ce 6 copii au fost avut arsuri la ochi și pielie din cauza expunerii pentru cel puțin 3 ore la razele unei lămpi de dezinfecție, atât inspectoratul școlar Ilfov, cât și Poliția au demarat anchete în acest caz. Părinții acuză o acuză pe învățătoarea copiilor că a pornit lampa cu elevii în clasă, însă ea își susține nevinovăția.

Învățătoare: Acea lampă când eu am aprins-o avea o lumină albă și eu nu mi-am dat seama.

Părinte: Nu are lumină albă.

Învățătoare: Nu m-am gândit nicio clipă să le pun în pericol viața copiilor.

Părinte: Dar de ce ați aprins-o?

Învățătoare: Copiii mi-au spus că nu văd să scrie, că erau niște neoane arse și mi-au spus că nu văd să scrie.

Învățătoare: Eu am băgat-o atunci în priză pentru că am vrut să le fac un bine copilașilor, da? Nu m-am gândit niciodată că le fac vreun rău.

Părinte: Atâtea scandaluri la televizor și în media și chiar așa nu v-ați imaginat? Măcar când ați văzut că iluminează albastru...

Părinte: Și nu ați fost înștiințată de lampa asta ce... doamna directoare chiar nu v-a anunțat, nu v-a spus?

Învățătoare: Tocmai, nu am fost înștiințată de conducerea școlii. Vă dați seama că dacă știam că are ultraviolete, nu dădeam drumul. Mă gândeam să ajungem la o înțelegere…

Părinte: Doamnă, ar trebui să plecați cu totul din învățământ, să nu mai nenorociți și alți copii

Învățătoare: Aș fi fost de acord să vă plătesc consultațiile…

Părinte: Deci dacă sunteți de acord să plătiți, înseamnă că știți că sunteți vinovată.

Învățătoare: Păi acum da, pentru că am aflat că acea lampă este cu ultraviolet.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: Cred că la acest moment putem afla cu certitudine că e vorba de o neglijență. Este evident că nu putem discuta aici de vreo intenție, doamna a pornit acea lampă fără să își amintească, spun eu, nu fără să știe, faptul că a fost instruită cu privire la utilizarea acesteia. Mai mult decât atât, pe 2 septembrie a avut loc și un instructaj de protecția muncii pe care l-au semnat toate cadrele didactice. În situația în care se constată necesitatea începerii unei cercetări disciplinare, aceasta se va face la nivelul angajatorului, respectiv la nivelul școlii.

Dureri mari în urma arsurilor

Lămpile cu ultraviolete sunt folosite în spitale pentru dezinfecție fiindcă omoară aproape toți microbii și au fost introduse în sălile de clasă în perioada pandemiei.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: Cred că ar trebui sporite măsurile de siguranță astfel încât să nu poată oricine să pună în funcțiune o astfel de lampă sau, având în vedere că sunt protabile, să fie scoase din clasă pe perioada desfășurării cursurilor.

Medicii spun că durerile cauzate de astfel de arsuri sunt foarte mari. Primul pas al părinților este să le pună copiilor comprese reci pe ochi și să îi ducă de urgență la oftalmolog.

Roxana Cozubaș, oftalmolog: Vorbim aici de arsuri corneene, ochi roșii, senzație de nisip în ochi, lăcrimare, fotofobie, copilul se plânge că nu mai vede bine, de multe ori nu pot deschide ochii, adică vorbim de lucruri foarte delocate și care pot să afecteze vederea pe termen lung

Reporter: Poate fi ușor confundată cu o conjunctivită?

Roxana Cozubaș: Da, practic manifestările sunt asemănătoare.

Dacă ochiul este expus la așa ceva, pe termen lung poate rămâne cu o sensibilitate, inclusiv la conjunctivite alergice.

Roxana Cozubaș: Bate un pic vântul afară, imediat îți lăcrimează ochii, ți se înroșesc, nu mai poți să stai cu ochii larg deschiși, te deranjează lumina soarelui, te deranjează inclusiv statul la un ecran de calculator, 10-15 minute și imediat începi să lăcrimezi.

Reporter: Cât de greu se pot vindeca aceste răni?

Roxana Cozubaș: De cele mai multe ori în cazul copiilor lucrurile sunt foarte ușor recuperabile.

Între timp a început și o anchetă a Poliției din Pantelimon. Dacă este găsită vinovată, învățătoarea riscă amendă penală sau închisoare de la 6 luni până la 2 ani, în funcție de gravitatea faptei. De asemenea, ea riscă sancțiuni de la observație până la desfacerea disciplinară a contractului de muncă, dacă este găsită vinovată în urma anchetei inspectoratului școlar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE