Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

IPJ Ilfov: Dosar de urmărire penală deschis, în cazul învăţătoarei care a expus elevii la raze ultraviolete

Poliţiştii au deschis dosar de urmărire penală pentru vătămare corporală din culpă în contextul în care şase elevi de clasa a doua din localitatea Dobroeşti au ajuns la spital, după ce învăţătoarea a pus în funcţiune în sala de cursuri o lampă cu ultraviolete, a informat, marţi, IPJ Ilfov.

Potrivit unui comunicat al IPJ Ilfov, poliţiştii oraşului Pantelimon s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, la data de 24 noiembrie, în intervalul orar 8,30 - 12,00, o învăţătoare din cadrul unei unităţi de învăţământ din localitatea Dobroeşti, în timp ce preda unor elevi din clasa a doua, a pus în funcţiune o lampă cu ultraviolete, context în care şase elevi s-au prezentat la diferite unităţi spitaliceşti pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Elevii de clasa a II-a din școala din județul Ilfov au fost expuși timp de cel puțin trei ore la razele ultraviolete emise de o lampă de dezinfecție. Deși instrucțiunile de folosire interzic categoric, învățătoarea a pornit aparatul în timp ce copiii erau în clasă.

Părinții copiilor au acuzat-o pe învățătoare că ar fi folosit lampa în timp ce copiii erau în clasă, iar, din cauza expunerii, copiii s-au ales cu ochi roșii, vedere tulbure, piele înroșită, decojită, dar și arsuri și dureri, spun părinții.

În discuțiile cu părinții, învățătoarea a susținut că a crezut că lampa era una obișnuită, nicidecum una cu ultraviolete.

Secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion: „Ceea ce ne interesează este starea copiilor”

Sorin Ion, secretarul de stat din Ministerul Educației, a vorbit în direct la Euronews România despre situația copiilor.

Secretarul de stat din Ministerul Educației: „Am aflat foarte târziu de acest eveniment. Este evident că e vorba de o neglijență, nu putem discuta aici de o intenție. Doamna învățător a pornit acea lampă fără să-și amintească faptul că a fost instruită cu privire la utilizarea acesteia. Pe 2 septembrie a avut loc și un instructaj de protecția muncii în care au semnat toate cadrele didactice. Ceea ce ne interesează este starea copiilor. La acest moment, o echipă de la Inspectoratul Școlar condusă de doamna inspector școlar general se află la unitatea de învățământ pentru cercetările preliminare. În situația în care se constată necesitatea începerii unei cercetări disciplinare aceasta se va face la nivelul școlii.

Nu trebuie să facem prioritară pedepsirea vinovatului, deși, probabil că se va întâmpla și acest lucru. Trebuie să ne asigurăm că nu mai întâmplă. Învățătoarea riscă sancțiuni care pot să pornească de la observație, până la desfacerea disciplinară a contractului de muncă, lucru care fi stabilit de comisia de cercetare disciplinară”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE