Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU: Prețurile alimentelor la nivel mondial „au scăzut semnificativ” în iulie, dar sunt în creștere față de anul trecut

Prețurile alimentelor la nivel mondial „au scăzut semnificativ” în iulie, dar sunt în continuare în creștere față de anul trecut, a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Indicele FAO al prețurilor la alimente, care măsoară variația lunară a prețurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare, a înregistrat o medie de 140,9 puncte în iulie, în scădere cu 8,6% față de iunie.

Cea mai abruptă scădere

Aceasta a fost cea mai abruptă scădere lunară a valorii indicelui din octombrie 2008, precum și a patra scădere lunară consecutivă de la o lună la alta.

Cu toate acestea, indicele a rămas totuși cu 13,1% mai mare decât în iulie 2021.

„Scăderea prețurilor la produsele alimentare de bază de la niveluri foarte ridicate este binevenită, mai ales dacă este privită din punctul de vedere al accesului la alimente”, a declarat economistul-șef al FAO, Maximo Torero, într-un comunicat.

Incertitudini pentru producția viitoare

El avertizează însă asupra incertitudinilor persistente cu privire la producția viitoare.

"Cu toate acestea, rămân multe incertitudini, inclusiv prețurile ridicate ale îngrășămintelor care pot avea un impact asupra perspectivelor de producție viitoare și asupra mijloacelor de trai ale fermierilor, perspectivele economice globale sumbre și mișcările valutare, toate acestea reprezentând tensiuni serioase pentru securitatea alimentară globală", spune Maximo Torero.

Indicele FAO al prețurilor la uleiul vegetal a înregistrat cel mai mare declin. A scăzut cu 19,2% în iulie față de iunie și a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele zece luni.

Indicele prețurilor la cereale, între timp, a scăzut cu 11,5% față de iunie, dar a rămas cu 16,6% peste nivelul din iulie 2021.

Scăderea de la o lună la alta a fost condusă de un declin puternic al prețurilor la grâu (-14,5%), care este atribuit parțial reacției pieței la anunțul că Moscova și Kievul au ajuns la un acord pentru permiterea exportului a tone de cereale.

Indicii pentru zahăr, produse lactate și carne au scăzut, de asemenea, dar într-o măsură mai mică.

Nivel record

Indicele FAO al prețurilor la alimente a atins un nivel record de 159,7 puncte în martie, în creștere cu 12,6% față de februarie, când atinsese deja cel mai ridicat nivel de la crearea sa în 1990, din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Împreună, Rusia și Ucraina, au reprezentat aproximativ 30% și, respectiv, 20% din exporturile mondiale de grâu și porumb, în ultimii trei ani, potrivit FAO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE