Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU nu găsește probleme între angajații săi: Israelul a acuzat că unii angajați ai agenției pentru palestinieni ar fi teroriști

Agenţia ONU pentru Refugiaţii Palestinieni, care acționează în Fâşia Gaza, are probleme de neutralitate politică, a stabilit un raport care cercetează acuzații de terorism.

Israelul nu a oferit încă dovada că unii dintre membrii agenției ar avea legături cu organizaţii teroriste precum Hamas, susțin autorii documentului. Israelul critică raportul și spune că acesta ignoră gravitatea problemei.

”Verificarea zecilor de mii de angajați este o responsabilitate comună la nivel internațional”

Agenţia ONU pentru Refugiaţii Palestinieni este de neînlocuit şi indispensabilă în Fâșia Gaza, subliniază cei care au întocmit raportul, un grup independent prezidat de fostul ministru francez de externe Catherine Colonna. Dar, spune fostul oficial francez, nu au fost găsite dovezi care să susțină acuzația Israelului că un număr semnificativ de angajați ai agenției sunt membri ai organizațiilor teroriste. Catherine Colonna amintește că verificarea zecilor de mii de angajați este o responsabilitate comună la nivel internațional.

Catherine Colonna, președinte, Grupul de evaluare privind Agenția pentru palestinieni: Aș dori să subliniez responsabilitatea comunității internaționale de a ajuta și sprijini UNRWA în abordarea problemelor legate de neutralitate. La nivel global, în misiunea sa, inclusiv în a ajuta agenția să abordeze aceste provocări dificile cu care se confruntă uneori. Este o responsabilitate comună.

Angajați ai agenției în cauză au participat la atacul grupării teroriste Hamas din 7 octombrie

Ancheta cerută de Organizația Națiunilor Unite a venit după ce Israelul a afirmat că unii angajați ai agenției în cauză au participat la atacul grupării teroriste Hamas din 7 octombrie anul trecut asupra Israelului. Aceste acuzații au determinat țările donatoare să suspende finanțarea, ceea ce a agravat situația umanitară în Fâșia Gaza.

Catherine Colonna, președinte al grupului de evaluare privind Agenția pentru palestinieni: Recomandăm agenției să verifice și personalul atunci când este vorba de o promovare. Deci, de fiecare dată când este atins un anumit nivel de responsabilitate, trebuie să fii verificat. De asemenea, există un sistem de avertizare, ceea ce este bine pentru că atunci când vezi ceva, poți raporta. Ar putea și ar trebui să fie consolidat acest sistem de avertizare.

Raportul de 48 de pagini arată că Agenţia ONU pentru Refugiaţii Palestinieni are proceduri robuste pentru a susține principiul neutralității și că agenția împărtășește în mod obișnuit liste de membri ai personalului cu țările gazdă pentru cei 32.000 de angajați ai săi, inclusiv aproximativ 13.000 care lucrează în Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE