Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU: Mai mult de jumătate din populația din Gaza a fost obligată să își părăsească locuințele și se chinuie să supraviețuiască

După patru săptămâni de război, un milion și jumătate de locuitori din Gaza, din aproximativ 2,7 milioane au fost acum strămutați. Cu toate acestea, la punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, doar aproximativ 800 de persoane - aproape toți cu dublă cetățenie și câteva zeci de răniți, au fost lăsați să iasă, potrivit Euronews.com.

Este singura rută de ieșire din Gaza care este uneori deschisă: toate celelalte puncte de trecere a frontierei din Gaza, care sunt controlate de Israel, sunt închise. Pentru cei blocați în Fâșia Gaza, condițiile se înrăutățesc, de asemenea, în mod constant.

Palestinianul obișnuit din Gaza trăiește cu două bucăți de pâine arabă făcută din făină pe care Națiunile Unite a stocat-o în regiune, dar principalul strigăt care se aude acum în stradă este ”Apă, apă”, a declarat vineri directorul din Gaza al agenției ONU pentru refugiații palestinieni.

Oamenii nu mai caută pâine, caută apă

Thomas White, care a spus că a călătorit ”în lung și în lat Gaza în ultimele câteva săptămâni”, a descris locul ca pe o ”scenă a morții și a distrugerii”. Niciun loc nu este sigur acum, a spus el, iar oamenii se tem pentru viața lor, viitorul și capacitatea lor de a-și hrăni familiile.

Agenția palestiniană pentru refugiați, cunoscută sub numele de UNRWA, sprijină aproximativ 89 de brutării din Gaza, cu scopul de a aduce pâine pentru 1,7 milioane de oameni, a declarat White diplomaților din cele 193 de țări membre ale ONU într-un briefing video din Gaza. El a adăugat că ”Acum oamenii nu mai caută pâine. Caută apă.”

Coordonatorul adjunct al ONU pentru Orientul Mijlociu Lynn Hastings, care este și coordonatorul umanitar pentru teritoriile palestiniene, a declarat că doar una dintre cele trei linii de alimentare cu apă din Israel este operațională. ”Mulți oameni se bazează pe apele subterane salmastre sau saline, dacă există”, a spus ea.

În cadrul briefingului, șeful ONU pentru activități umanitare, Martin Griffiths, a mai spus că au loc negocieri intense între autoritățile din Israel, Egipt, Statele Unite și Națiunile Unite pentru a permite combustibilului să intre în Gaza.

Combustibilul, a spus el, este esențial pentru funcționarea instituțiilor, a spitalelor și pentru distribuția apei și a energiei electrice. ”Trebuie să permitem aceste provizii în mod fiabil, repetitiv și dependent în Gaza”.

Generatoarele de rezervă, care au fost esențiale pentru a menține spitalele, instalațiile de desalinizare a apei, unitățile de producție de alimente și alte servicii esențiale în funcțiune ”se opresc unul câte unul pe măsură ce rezervele de combustibil se epuizează”, a spus Hastings.

White a arătat și alte probleme majore. ”Apele uzate nu sunt tratate, ci sunt pompate în mare”, a spus el. ”Dar când vorbești cu muncitorii municipali, realitatea este că, odată ce combustibilul lor se epuizează, apele uzate vor curge pe străzi.”

În plus, a spus el, gazul de gătit care a fost adus în Gaza din Egipt de către sectorul privat înainte de război este din ce în ce mai limitat. Organizațiile de ajutor precum UNRWA ”nu vor putea interveni și reproduce rețeaua de distribuție de către sectorul privat pentru acest element esențial”.

Școlile au devenit adăposturi pentru oameni

White a spus că aproape 600.000 de persoane se adăpostesc în 149 de unități UNRWA, majoritatea școli, dar agenția a pierdut contactul cu multe din nord, unde Israelul desfășoară operațiuni terestre și aeriene intense în urma atacurilor surprinzătoare ale Hamas din 7 octombrie.

În medie, 4.000 de persoane strămutate din Gaza trăiesc în școli fără resursele necesare pentru a menține o salubritate adecvată, a spus el. ”Condițiile sunt disperate”, cu femei și copii dormind în sălile de clasă și bărbați care dorm afară, în aer liber, a spus el.

ONU nu le poate oferi siguranță, a spus White, arătând spre peste 50 de facilități UNRWA afectate de conflict, inclusiv cinci lovituri directe. ”La ultimul număr, 38 de persoane au murit în adăposturile noastre. Mă tem că, odată cu luptele care au loc în nord, acest număr va crește semnificativ”, a spus el.

Necesitatea pauzelor umanitare

Griffiths, șeful umanitar, a declarat că 72 de membri ai personalului UNRWA au fost uciși din 7 octombrie. ”Cred că este cel mai mare număr de personal al ONU pierdut într-un conflict”, a spus el.

Totalul de peste 9.000 de oameni uciși în Gaza al Ministerului Sănătății din Gaza reprezintă de patru ori mai multe morți decât în timpul conflictului de 50 de zile dintre Israel și Hamas din Gaza în 2014, când puțin peste 2.200 de palestinieni au fost uciși, a spus Griffiths. El a adăugat că taxa reală va apărea numai după ce clădirile vor fi curățate și molozurile vor fi îndepărtate.

Griffiths a cerut pauze umanitare pentru a primi ajutor pentru milioane de oameni. El a cerut, de asemenea, eliberarea imediată a tuturor ostaticilor și protecția tuturor civililor de către ambele părți, așa cum prevede dreptul internațional umanitar.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut în repetate rânduri o încetare totală a focului, iar Riyad Mansour, ambasadorul palestinian la ONU, l-a criticat pe Griffiths pentru că a vorbit despre pauze umanitare, lucru pe care îl îndeamnă și Statele Unite.

Aceasta înseamnă că ”Israelul continuă să omoare palestinieni, dar ne oferă câteva ore din când în când, pentru a obține mâncare și alte lucruri”, a spus Mansour.

El a spus că încetarea focului este esențială pentru a salva vieți, spunând că ”aproape 50% din toate structurile din Fâșia Gaza” au fost distruse de Israel, iar situația palestinienilor ”este dincolo de înțelegere și de descriere”.

”Este nevoie de la toți să facem tot ce putem pentru a o opri”, a spus el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE