Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Orașul Bahmut din Donbas, pustiit din cauza războiului. Din cei peste 70 de mii de locuitori, mai sunt aproximativ șapte mii de oameni

Situația este extrem de dificilă în orașul Bahmut din Donbas, care aproape zilnic este supus tirurilor de artilerie. Majoritatea clădirilor din oraș au fost parțial sau integral distruse. Lipsesc energia electrică, apa și căldura. Din cei peste 70 de mii de locuitori, în oraș au mai rămas doar aproximativ 7 mii de oameni, arată estimările autorităților locale.

„Este foarte greu. Foarte dificil. Este insuportabil. Este frig, nu avem plăpumi. Este foarte rău fără plăpumi, înghețăm. Sunt doar 3-5 grade în interior. Iată, așteptăm aici la rând pentru un godin. Ne-au spus să ne înregistrăm pe o listă și să așteptăm. Când se vor termina toate acestea? Când se vor termina? Of, Doamne. Suntem ca în epoca de piatră. Este de groază să trăiești așa în secolul 21”, a mărturisit o localnică.

Chiar dacă bombardamentele nu se opresc, voluntarii continuă să aducă ajutoare pentru oamenii rămași în Bahmut. Cei mai multi stau ascunși în subsoluri, fără utilități și alimente.

Restabilirea infrastructurii energetice a regiunii Odesa, puternic afectată de atacurile cu drone kamikaze, ar putea să dureze și câteva luni, au anunțat autoritățile regionale. Intervențiile de urgență au permis însă reluarea parțială a livrărilor de curent, în mai multe localități.

Refacerea infrastructurii în Odesa ar putea dura câteva luni

După o pauză de aproape trei săptămâni, armata rusă a reluat atacurile cu dronele kamikaze livrate de Iran. Principala țintă a fost infrastructura critică din orașul-port Odesa. Între timp, țările europene continuă să ofere ajutoare Ucrainei.

„Destul de dificilă este situația din regiunea Odesa. După loviturile de noapte cu drone iraniene, Odesa, dar și alte orașe și sate din regiune sunt în întuneric. În prezent, peste 1,5 milioane de oameni din regiunea Odesa sunt fără curent electric. Avem vești importante din Norvegia. Este vorba de un nou pachet de ajutor din această țară în valoare de 100 de milioane de dolari pentru refacerea sistemului nostru energetic după bombardamentele rusești”, a declarat Volodimir Zelenski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE