Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oamenii din Siria așteaptă ajutoarele internaționale. Președintele sirian acuză Occidentul că politizează situația

Situația este extrem de precară în Siria, după seria de cutremure de luni. Țara se află în război civil de aproape 12 ani, iar ajutoarele internaționale ajung cu greu la sirieni. Așa se face că oamenii au ajuns să doarmă sub cerul liber.

Oamenii trăiesc sub cerul liber

Printr-un miracol, trei membri ai unei familii de sirieni au fost scoși în viață de sub dărâmături, în orașul Jableh, la cinci zile de la cutremur. Însă situația este foarte gravă în țară. Un activist sirian a transmis imagini în care se vede cum oamenii, care așteaptă un ajutor cât de mic, au ajuns să doarmă sub cerul liber la marginea drumului.

„Oamenii trăiesc aici sub cerul liber, în sălbăticie pur și simplu. Cum vedeți, sunt singurele lucruri pe care le au cu ei, copiii dorm în frigul ăsta. Sunt temperaturi sub zero grade, de fapt cinci grade sub zero. Vedeți câți oameni sunt aici. Aceasta este situația poporului sirian, care acum este împiedicat să primească ajutor de la ONU, sau cel puțin să spunem că (ajutorul n.r.) este întârziat. Aceasta este situația, de fapt, din păcate,” a declarat Abdulkafi Al-Hamdou, activist sirian.

Guvernul sirian a permis cu greu, după zile întregi de la cutremur, ca ajutorul umanitar internațional să ajungă în zonele controlate de rebeli. Și asta, sub supravegherea Crucii Roșii și a Semilunei Roșii.

Președintele sirian s-a întâlnit cu supraviețuitorii

Cel de-al doilea oraș ca mărime din țară, Alep, a fost puternic lovit de seisme. Orașul era deja distrus de cei aproape 12 ani de război civil, în care a fost bombardat.

„Cutremurul a avut loc la ora 4:20, astfel încât clădirile au devenit instabile și a trebuit să coborâm. Ne-am rugat pentru viața noastră. Când am coborât, am descoperit că o clădire din apropiere s-a prăbușit complet, așa că am început să salvăm oameni,” a explicat Ahmad Melhem, supraviețuitor.

Președintele sirian, care nu a mai apărut în public de ani buni, s-a văzut cu supraviețuitorii din Alep după cinci zile de la cutremur. A promis că va lucra non-stop și a acuzat Occidentul că politizează tragedia.

„Occidentul a acordat prioritate politicii în fața situației umanitare. Este greșit să se acorde prioritate unei situații, atâta timp cât există ambele. Situația politică există pentru ei, dar situația umanitară, nu, pentru Occident. Este firesc pentru ei să politizeze situația, dar nu există ajutoare umanitare nici acum, nici în trecut,”  a declarat Bashar al-Assad, președintele Siriei.

Potrivit agenției ONU pentru refugiați, circa 5,3 milioane de sirieni au rămas fără locuințe în urma seriei de cutremure care au lovit țara.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE