Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O tânără afroamericană, însărcinată, a fost împușcată mortal de Poliția din Ohio. Imagini cu momentul dramatic, făcute publice

O tânără afroamericană, care era gravidă, a fost împușcată mortal, de un polițist în parcarea unui centru comercial din statul american Ohio. Femeia, în vârstă de 21 de ani, a refuzat să iasă din mașină, a încercat să demareze și l-a lovit pe unul dintre agenți care a deschis focul prin parbrizul autoturismului. Nici copilul nenăscut nu a supravieţuit. Familia tinerei a cerut ca ofiţerul care a împuşcat-o mortal să fie tras la răspundere.

Incidentul a avut loc pe 24 august, însă imaginile înregistrate de camera corporală a agentului au fost făcute publice de Poliţia Municipală din Blendon pe 1 septembrie.

Ta'kiya Young, o tânără de 21 de ani, a fost acuzată de un angajat al unui magazin c-ar fi furat câteva sticle de alcool. Oficialii americani nu au făcut publice identităţile ofiţerilor implicaţi sau cea a victimei care a fost identificată de organizaţiile comunitare ca fiind o femeie de culoare, notează agenția EFE, citată de Agerpres.

Filmarea realizată cu body cam-ul polițistului care a deschis focul începe în momentul în care Ta'kiya Young se afla în interiorul unui autoturism în parcarea unui centru comercial din Westerville, o suburbie la nord de Columbus.

Femeie afroamericană, împușcată mortal de polițiști, sub privirile copiilor ei minori

Un agent s-a apropiat de portiera șoferului și i-a cerut în repetate rânduri tinerei aflate la volan să iasă din mașină. În tot acest timp, un alt polițist, dotat de asemenea cu o cameră corporală, stătea în fața mașinii.

Femeia care se afla în mașină alături de cei doi copii ai săi, de trei și șase ani, le-a spus polițiștilor că nu a furat nimic din magazin și că nu vrea să iasă din mașină.

"N-am furat nimic", poate fi auzită spunând femeia.

În acel moment, ofiţerul amplasat în faţa autoturismului a îndreptat pistolul spre tânără și a somat-o să iasă din maşină.

Ta'kiya Young a răspuns: ”O să mă împuşti?"

Chiar dacă agentul avea arma îndreptată înspre ea, femeia a tras de volan spre dreapta. Mașina s-a pus în mișcare, iar ofițerul a fost împins și lovit la un picior.

În acel moment, agentul a pus mâna dreaptă pe capotă și a tras prin parbriz un singur foc de armă în direcţia lui Young. După ce a fost deschis focul, maşina circulat cu viteză mică s-a ciocnit de centrul comercial. Young pare să se să fi prăbuşit peste scaunul pasagerului.

Întregul incident a durat 25 de secunde.

Familia tinerei împușcate vrea ca polițistul să fie tras la răspundere

Ulterior, agenţii pot fi auziţi strigând "s-a tras" şi "ieşi din maşină" de mai multe ori. Poliţiştii pot fi văzuţi în timp ce încercau să deschidă portiera maşinii care este însă blocată, motiv pentru care au spart geamul de pe partea şoferului.

"După ce am văzut întreaga înregistrare video, este de netăgăduit faptul că moartea lui Ta'Kiya nu doar că putea fi evitată, dar reprezintă şi o proastă utilizare a puterii şi autorităţii. Ca şi cum durerea pierderii lui Ta'Kiya nu este suficientă, trebuie să trăim şi cu ideea că fiicei ei nenăscute i s-a furat dreptul la viaţă în acest act plin de ură", a declarat vineri avocatul familiei Young, Sean Walton, citat într-un comunicat de presă.

Polițistul care a deschis focul, în concediu

Vineri, şeful poliţiei din Blendon, John Belford, a declarat într-un comunicat că poliţistul care a împuşcat-o pe femeie a fost trimis în concediu administrativ şi a cerut Biroului de Investigaţii Criminale din Ohio să efectueze o anchetă independentă cu privire la incident.

Belford a justificat întârzierea cu care a fost publicată înregistrarea video prin nevoia de a suprima unele fragmente conform legilor statului, precum şi de a permite revizuirea acestuia de către avocaţi.

Poliţia americană a fost acuzată în mod repetat de organizaţiile pentru drepturile omului că foloseşte violenţa în mod disproporţionat faţă de populaţia de culoare din ţară.

Potrivit datelor furnizate de Mapping Police Violence, care colectează date naţionale despre violenţa poliţiei, poliţia a ucis cel puţin 1.201 de persoane în Statele Unite în 2022. Dintre acestea, 26% erau persoane de culoare, în condiţiile în care afro-americanii reprezintă doar 13% din populaţia SUA, a explicat acea asociaţie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE