Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Copiii ucraineni au început școala în plin război. Majoritatea școlilor sunt dotate cu adăposturi antiaeriene

Copiii ucraineni au început școala, în al doilea an de când Rusia a invadat Ucraina. Majoritatea școlilor au fost dotate cu adăposturi antiaeriene, pentru a-i proteja pe elevi în fața bombardamentelor rusești. Unii sunt marcați de experiența războiului, dar se bucură că pot veni la cursuri. Alții rămân în continuare departe de țară, acolo unde s-au refugiat familiile lor.

La Bucea, locul uneia dintre cele mai mari tragedii de la începutul războiului, elevii s-au întors la școală, unii însoțiți de părinții emoționați și îngrijorați.

"Suntem îngrijorați, dar foarte fericiți că putem merge la școală offline astăzi. Copiii noștri vor putea studia în clasa întâi, în sală și nu de la distanță. Mulțumim forțelor noastre armate, băieților noștri care ne apără libertatea pentru acest lucru. Și sper că vom putea merge liniștiți în fiecare zi", spune un părinte.

Copiii au rămas marcați de dramele din timpul ocupației ruse.

"A fost foarte dificil să trăiesc sub ocupația rusă, eu sunt o persoană foarte emotivă și din cauza ocupației a fost cea mai teribilă și cea mai dificilă perioadă", spune o elevă.

Majoritatea școlilor, dotate cu adăposturi antiaeriene

Și copiii din Harkov s-au întors la școală. Una dintre ceremonii a avut loc la metrou, acolo unde au fost amenajate și săli de curs, pentru a le asigura elevilor protecție în fața bombardamentelor armatei ruse.

Ludmyla Usichenko, director de școală: "Fără îndoială, războiul a provocat daune psihologice foarte grave copiilor noștri. Milioane de vieți afectate. Cu toate acestea, încercăm să facem tot posibilul pentru ca elevii noștri să nu simtă astăzi acest război. Încercăm să creăm un mediu sigur pentru ei. Ca acesta din metrou.

Este păcat că acest conflict s-a întâmplat în Harkovul nostru, în țara noastră, dar noi continuăm să trăim, Harkovul trăiește, Harkovul este de nezdruncinat și va rămâne mereu așa."

Ministrul ucrainean al educației a declarat că 84% dintre școli sunt dotate cu adăposturi antiaeriene.

Potrivit Națiunilor Unite, rușii au distrus 1.300 de școli în Ucraina, de la debutul invaziei, în februarie 2022. Alte sute de unități de învățământ au fost avariate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE