Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O specie de alge, aflată pe cale de dispariție în Marea Neagră, a fost plantată cu ajutorul scafandrilor

O specie de alge, aflată pe cale de dispariție în Marea Neagră, dar esențială pentru viața marină, a fost plantată în adâncuri cu ajutorul scafandrilor. Algele au fost înmulțime de biologi în laborator și vor ajuta la repopularea ecosistemului, dezechilibrat de înnisiparea plajelor din stațiunile de la mare.  

Aceste pietre, așezate pe fundul mării, sunt mult mai mult de-atât. Pe ele crește Cystoseira Barbata, o algă marină esențială în dezvoltarea vieții subacvatice. Acum mai bine de jumătate de secol, viețuia din abundență în adâncul Mării Negre, însă porțiuni imense din pajiștea subacvatică au fost distruse în urma unui mare îngheț, în anii '70. Nici extinderea plajelor nu le-a priit exemplarelor rămase, așa că specialiștii au decis să le înmulțească în laboratoarele de biologie ale Academiei Române. Doi ani a durat întreg procesul.

Mirela Moldoveanu, Institutul de Biologie București:Este o algă protejată la nivel național și internațional și datorită amplelor programe de înnisipare la țărmul Mării Negre, această algă a fost distrusă. Ne-am propus să multiplicăm această algă prin metode experimentale, adică în niște acvarii, dar și prin multiplicare in vitro, adică de obținere a foarte multor indivizi prin metode de laborator.” 

Răsadurile, plantate la Constanța și Agigea

Răsadurile au fost plantate deocamdată la Constanța și Agigea, pe aproximativ 300 de metri pătrați.

Laurentiu Dobre, manager de proiect: ”Se află pe niște pietricele, ca niște mici mugurași, ele vor fi plantate pe mediul marin pe fundul apei. Vor fi așezate în fisuri sau în gropi naturale.” 

În funcție de vreme, următoarele loturi cu răsaduri de alge, vor fi plantate tot în Constanța și Agigea până în luna aprilie. Pepiniera, susțin specialiștii,  va ajuta unele specii de pești și crustacee să supraviețuiască, să își găsească hrană și adăpost și vor fi un indice excelent al calității apei mării.  

Adrian BÎlbă, biolog marin: ”Este un indice de sănătate a apei fiindcă nu apar decât atunci când apa e curată. Dezvoltarea acestora pe fundul apei, dincolo de faptul că ne arată că sunt ape curate, îmbogățește Marea Neagră.”

În funcție de ritmul de creștere, răsadurile vor fi replantate apoi, pe toată zona de litoral românesc. Specialiștii sunt optimiști și speră ca din algele plantate acum să reconstruiască tot ecosistemul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE