Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Adolescenta din Iran, rănită la metrou, a murit după ce a stat în comă săptămâni întregi

Adolescenta din Iran, rănită în urmă cu câteva săptămâni într-un incident misterios la metroul din Teheran în timp ce nu purta văl, a murit, a anunțat sâmbătă presa de stat, potrivit AP.

Moartea Armitei Geravand survine după ce a stat în comă timp de săptămâni întregi la Teheran.

Rănirea Armitei la 1 octombrie și acum moartea ei amenință să reaprindă furia oamenilor, mai ales că femeile din Teheran și din alte părți încă sfidează legea obligatorie a Iranului privind vălul pe cap, sau hijab, ca semn al nemulțumirii lor față de teocrația iraniană.

Știrea inițială: O adolescentă din Iran, în vârstă de 16 ani, este în moarte cerebrală după ce a fost bătută de poliție, pentru că nu purta corect acel văl islamic (hijab).

Ce au surprins camerele de supraveghere de la metrou

Imaginile de pe camerele de supraveghere dintr-o stație de metrou din capitala Teheran o arată pe fată cum urcă într-un tren, cu părul descoperit. La un moment dat, se vede cum mai multe persoane o scot afară, trăgând-o de mâini și de picioare.

Adolescenta a fost grav rănită în urma agresiunii comise de membri ai așa-numitei poliţii a moravurilor. Incidentul a avut loc la peste un an după moartea Mahsei Amini, o altă tânără iraniană de 22 de ani, arestată de autorități pentru că ar fi încălcat aceeași lege impusă femeilor în Iran de regimul fundamentalist islamic. Vestea morții ei a declanșat proteste în Iran.

Hijabul este obligatoriu pentru femeile din Iran încă de la Revoluția Islamică din 1979, iar membrii poliției moralității veghează la respectarea strictă a codului vestimentar. În ultimi ani, poliția de moralitate a fost criticată pentru tratamentul aplicat persoanelor, în special, femeilor tinere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE