Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O echipă de studenți mediciniști din Iași a ajuns în finala unei competiții mondiale pentru realizarea unei inimi artificiale

O echipă de studenți mediciniști din Iași a ajuns în finala unei competiții mondiale pentru realizarea unei inimi artificiale. În octombrie sunt așteptați în Statele Unite ale Americii, să prezinte un prototip funcțional. În competiție s-au calificat și alte șapte echipe de pe patru continente. În întreaga lume, 60 de milioane de oameni suferă de insuficiență cardiacă, iar transplantul de cord este departe de a acoperi necesitățile. În acest moment, există două tipuri de inimă artificială, însă durata lor este limitată la numai șase luni.

Tinerii sunt studenți la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași

Visează să creeze ceva revoluționar - o inimă artificială. S-au împărțit pe echipe și s-au apucat de treabă în octombrie, anul trecut. În spate, îl au pe coordonatorul lor, care are o experiență de opt ani în domeniu.

Elena Hoarță: Echipa de programare suntem și ne-am ocupat de proiectarea pieselor componente pentru inima artificială pe care ne-am propus să o realizăm. Aici avem programul în care se proiectează piesele în sine, după care îl transferăm în acest program, care este specific pentru imprimanta 3D.

Mai au cinci luni la dispoziție să scoată prototipul funcțional, cel cu care vor concura la competiția mondială la care s-au calificat. Studenți din toată lumea au fost provocați să creeze inimi artificiale. În total, opt echipe din șapte țări de pe patru continente au ajuns în etapa finală.

Cosmin Manea - student în anul II Facultatea de Bioinginerie medicală, UMF Iași: Am simțit că ne-a fost apreciată munca și suntem la nivel cu ceilalți participanți internaționali. Împreună cu colegii mei am făcut designul pompei și conceptul. A fost destul de dificil, pentru că a trebuit să ținem cont de foarte mulți parametri.

Bogdan Popa - student în anul II Facultatea de Bioinginerie medicală, UMF Iași: Aceasta este pompa dreaptă, acesta fiind motorul și aici fiind elicele care se învârt pentru a pompa sângele. Pe aici fiind ieșirea sângelui și asta fiind un capac care ajută la toată partea permanentă.

drd. Alexandru Pleșoianu - coordonatorul echipei: Am ajuns la acest model cu care ne-am calificat în finală. Aceasta este doar partea dreaptă a inimii artificiale și inclusiv motorul cu levitație magnetică.

Din echipă face parte și Robert Gatman. Știe cel mai bine ce înseamnă boală cardiovasculară.

Robert Gatman - student în anul II Facultatea de Bioinginerie medicală, UMF Iași: Eu am valvă aortică mecanică și asta e ca o motivație în plus care mă face să lucrez de zece ori mai mult pentru a ajuta persoanele care suferă de boli cardiovasculare. Probabil că, dacă nu ar fi fost nici o metodă în care să îmi schimbe valva, eu nu mai eram aici. Ce facem noi e știință. E ceva revoluționar!

Studenții verifică prima dată virtual

Ei măsoară, observă dacă pompa ar putea transporta cantitatea de sânge necesară, apoi scot piesele la imprimanta 3D și urmează testarea în laborator.

drd. Alexandru Pleșoianu - coordonatorul echipei: Inima va fi din titan, partea implantabilă, iar partea electronică va fi implantată subcutanat. Această va fi alimentată wireless. Iar pompa funcționează continuu. Are o durabilitate de peste o sută de ani, spre deosebire de ce există acum - o durabilitate de șase luni. 

Inima artificială este gândită în așa fel încât să poată fi implantată atât pacientului pediatric, cât și celui adult. Și vine cu îmbunătățiri față de cele două inimi artificiale care există în acest moment, de la durabilitate, la eliminarea unor posibile infecții.

drd. Alexandru Pleșoianu - coordonatorul echipei: Noi avem și o alimentare wireless. Deci eliminăm poarta de infecție prin cablurile de alimentare. Există o nevoie foarte mare. Sunt 60 de milioane de oameni în lume care suferă de insuficiență cardiacă, iar transplantul cardiac, din păcate, nu poate acoperi cererea aceasta uriașă.

Competiția va avea loc pe 30 octombrie în Dallas, Statele Unite ale Americii. Participarea studenților a fost posibilă și pentru că Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași are de aproximativ un an un Centru de Inovare și Transfer Tehnologic pentru Managementul vârstnicului și îmbătrânirii sănătoase.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE