Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nunți mai scumpe, ”dar” pe măsură. În 2023, tarifele prestatorilor de servicii s-au mărit și cu 20%

Îndrăgostiții care își doresc o nuntă în această toamnă vor plăti mai mult în acest an pentru organizare. Specialiștii din domeniu spun că prețurile pentru majoritatea serviciilor s-au mărit chiar și cu 20%. Atât Dj-ii, cât și fotografii au adăugat cel puțin 500 de lei în plus la tarife. Trendul în rândul tinerilor este să-și calculeze bine bugetul, dar totodată sa se limiteze la un număr restrâns de invitați.

Trend al ”micro weddingului”

Celebrarea dragostei devine din ce în ce mai costisitoare. Cei care își plănuiesc nunta în acest an vor plăti mai mult cu aproape un sfert față de anii trecuți. Organizatorii de evenimente spun că tendința în rândul tinerilor este să-și aleagă bine invitații, astfel să ajungă la un număr mult mai restrâns de persoane.

Roxana Bănașu Stojcic, organizator nunți: ”După pandemie s-au schimbat un pic lucrurile în sensul diminuării numărului de invitați. Dacă înainte aveam solicitări pentru 100-200 de persoane, acum avem solicitări și pentru nunți super restrânse, chiar și cu 4-8 invitați, adică doar mirii și nașii, un trend al micro weddingului. Dacă vorbim în schimb de o nuntă de la A la Z, cea tradițională pe care o știm cu toții cu meniuri, băuturi incluse, buchete, tortul, ar porni de la 10.000 euro și bineînțeles tarifele se modifică în funcție de cerințe.”

Dacă serviciile unui DJ anul trecut erau în jur de 2.000 de lei, în acest an suma va crește cu 500 de lei. Regula se aplică si pentru fotografi.

Marian Sterea este unul dintre cei mai renumiți fotografi de evenimente din țară. Spune că munca sa nu este deloc simplă. După o nuntă cu 200 de invitați are de editat aproximativ 7.000 de fotografii, iar timpul alocat pentru un singur eveniment este de aproximativ 4 zile.

Marian Sterea, fotograf: “Referitor la buget, pot să spune că am avut același cost per pachet foto de bază aproape 6 ani și am suplimentat puțin cu aproape 8% din bugetul total motivele fiind multe investițiile, inflația.”

Ce pot face oamenii pentru cheltuielile reduse?

Felicia și Alex s-au căsătorit recent, după ce și-au organizat singuri nunta. Au încercat să păstreze un buget echilibrat, chiar dacă au avut aproape 200 de invitați. 

Felicia, mireasă: “Noi am făcut nunta în aproximativ 6 luni a fost organizată cam cu totul. Cred că am fost destul de echilibrați cu excepția formației unde cred că acolo s-au dus cei mai mulți bani. Nu cred că am cheltuit foarte mulți bani pe costume, fotograf… au fost sume cam aproape 2.500 euro fiecare. Rochia mea a fost undeva în jur de 6.000 lei.”

Specialiștii din domeniu spun că o planificare corectă, dar și pretenții concise ale mirilor ar putea ajuta la o economisire substanțială. Rezervările făcute din timp vor asigura și un preț mai bun.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE