Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Numărul furturilor de alimente este în creștere. Unii retaileri au început să securizeze untul si produsele din carne

Inflația accentuată are efecte surprinzătoare în societatea românească. Scumpirile au dus mulți oameni în imposibilitatea de a își cumpăra produsele de care au nevoie, așa că au recurs la alte soluții mai puțin legale. Mai exact, la furturile de alimente. Și nu vorbim de cazuri izolate.

Numărul acestor incidente este în creștere cu aproximativ 10% față de anul trecut. Astfel, numărul furturilor de pe rafturi a crescut la 8.697, în primele 9 luni ale acestui an, de la 7.868 în aceeși perioadă a anului trecut.

În acest context, mai mulți retaileri au început să securizeze alimentele precum untul sau produsele din carne.

Ce se întâmplă, de obicei, cu cei care fură

Cercetarea furturilor de supraviețuire, cum le numesc polițiștii, implică multe resurse și, cum prejudiciile sunt mici, de cele mai multe ori nu ajung în instanță.

„O bună parte din furturi nu sunt raportate, comercianții recuperează prejudiciul și nu mai raportează nimic. Unele furturi sunt descoperite mult mai târziu, pentru că oamenii (angajații magazinelor, n.r.) vizualizează camerele și deja nu mai este mare lucru de făcut”, a declarat, la Euronews, Vitalie Josanu, președintele Sindicatului Polițiștilor „Diamantul”.

În cazul unui astfel de furt, de obicei, polițiștii se deplasează la fața locului și audiază suspectul și martorii. „Audierilor pot fi făcute la secția de poliție sau chiar și la fața locului, dacă situația impune această procedură. După care - fiind vorba de un furt mic, de regulă - omul este lăsat în liberate. De cele mai multe ori nu există consecințe”, a adăugat Vitalie Josanu.

Ungaria se confruntă cu aceeași problemă

Numărul furturilor de alimente din magazine a crescut, în Ungaria, cu 22 de procente, spun polițiștii. Este unul dintre efectele inflației din Ungaria, unde viața este tot mai scumpă. Hoții nu mai fură băutură scumpă sau țigări, ci salam sau legume, de exemplu.

Deși în toate supermarketurile din Ungaria sunt instalate camera de supraveghere, numărul hoților este în creștere. Potrivit poliției maghiare, în primele zece luni ale anului s-au înregistrat 8000 de furturi, adică o medie de aproximativ 25 de furturi pe zi. Față de aceeași perioadă a anului trecut, creșterea este de peste 20 la sută.

Până la criză, se furau, în special, electrocasnice și băuturi scumpe. Acum, hoții fură salamuri, brânzeturi, fructe și legume. Scumpirea produselor alimentare ar putea fi o explicație. Prețul cărnii a crescut cu 40 la sută, iar cel al produselor lactate, cu 75 la sută.

Reprezentantul celui mai mare lanț de supermarketuri susține că hoții din magazine au devenit și mult mai agresivi. Unii îi amenință pe agenții de pază și îi sperie pe cumpărători.

Magazinele mari au instalat mai multe camere de supraveghere și au angajat mai mulți agenți de pază. Vânzătorii din piețe nu au astfel de posibilități. Comercianții sunt mereu cu ochii în patru la hoții care dau târcoale tarabelor.

În unele magazine, vânzătorii publică fotografii cu cei prinși la furat. Pozele sunt lipite pe un “zid al rușinii” în încercarea de a-i descuraja pe hoți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE