Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pericolul din farfurie, de Sărbători. Sute de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, din cauza exceselor alimentare

Așa cum ne-am obișnuit deja, de Sărbători, medicii atrag atenția oamenilor să mănânce cumpătat, chiar dacă masa de Crăciun e foarte tentantă. Chiar și așa, an de an numărul celor care ajung la spital este mai mare decât în zilele obișnuite. În Capitală și județul Ilfov, în ultimele două zile, peste 300 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza exceselor alimentare.

În ultimele 48 de ore, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov a intervenit la peste 3.200 de urgențe. 10% dintre acestea au fost la persoane cu diferite probleme digestive, pe fondul consumului mare de alimente sau băuturi alcoolice.

Cel mai aglomerat interval pentru cadrele medicale a fost seara de Crăciun, când apelurile la 112 au curs pe bandă rulantă.

Alis Grasu, manager Serviciul de Ambulanță București-Ilfov: „S-a gătit mult, dar s-a și mâncat pe măsură. Au fost și 343 de persoane care au solicitat Ambulanța pentru probleme digestive. Am întâlnit persoane hipertensive, care au mâncat mai sărat, care n-au mai ținut cont de regimul pe care îl aveau, persoane diabetice, pentru că dulciurile pregătite cu ocazia sărbătorii Crăciunului sunt foarte gustoase și toți știm acest lucru și e greu să reziști în fața lor.”

Recomandările medicilor în această perioadă

Mâncărurile gătite de Sărbători sunt grele pentru sistemul digestiv și adevărate bombe calorice.

Pentru că în zilele care urmează românii mai au motive de sărbătoare, de exemplu, de Sfântul Ștefan și de Revelion, medicii le recomandă în continuare să nu consume în exces alimente și băuturi alcoolice, iar celor care au un regim alimentar stabilit de doctor le recomandă să îl respecte.

Alis Grasu, manager Serviciul de Ambulanță București-Ilfov: „Mai ales la cei cu comorbidități să-și respecte regimul alimentar, să-și ia medicația la timp, astfel încât Sărbătorile să rămână sărbători, să nu fie nevoiți să cheme ambulanța. Trebuie să dăm cu toții dovadă de moderație, cumpătare. După mesele principale, afară este foarte frumos, vremea permite, ar trebui să facem mișcare, să ne plimbăm, să facem puțin sport, astfel încât să ajutăm ca digestia să fie cât mai bună.”

Pentru că numărul solicitărilor este, de obicei, un pic mai mare de Sărbători decât în zilele obișnuite, la Serviciul de Ambulanță din Capitală tot personalul operativ este la datorie până pe data de 3 ianuarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE