Propunerea Comisiei Europene pentru viitorul buget al Uniunii nu este pe placul multora, țări, guverne, europarlamentari sau fermieri. Cele aproape două mii de miliarde de care vorbește Ursula von der Leyen înseamnă contribuții mai mari pentru statele comunitare, idee respinsă de marile puteri economice europene.
Berlinul, care deja dă Uniunii Europene o sumă importantă, nu vrea să bage și mai adânc mâna în buzunarele germanilor. Banii ar fi suficienți dacă ar fi folosiți cu chibzuință, transmite executivul berlinez, care respinge unele propuneri din viitorul buget european.
Germania se opune propunerii de buget comunitar
„O creștere substanțială a bugetului UE este inacceptabilă într-un moment în care toate statele membre depun eforturi considerabile pentru a-și consolida bugetele naționale. Acesta este motivul pentru care nu vom putea accepta propunerea Comisiei. De asemenea, nu vom susține impozitarea suplimentară a companiilor propusă de Comisia Europeană, transmite purtătorul de cuvânt al guvernului german”, a declarat Stefan Korneliul, purtătorul de cuvânt al guvernului german.
Alte state au găsit o modalitate de a evita creșterea contribuției. De exemplu Franța, care anunță că deja face economii, deci nu va accepta o creștere viitoare. Astfel, ministrul francez al conturilor publice spune că Franța va plăti anul viitor o contribuție mai mică la bugetul Uniunii Europene decât era prevăzut. Parisul va da bugetului comunitar 5,7 miliarde de euro, în loc de 7,3 miliarde.
Proteste și avertismente din partea agricultorilor
Între cei nemulțumiți se află și fermierii europeni, care văd că vor primi sume mai mici.
Arnaud Rousseau, Uniunea Fermierilor Francezi FNSEA: „În urmă cu un an și jumătate am trimis un mesaj clar din partea întregii Europe că ne confruntăm cu o criză agricolă. A fost nevoie să depășim aceste provocări în ciuda tuturor dificultăților de care suntem conștienți. Dar nu vom permite ca această nouă propunere (bugetară) să nu respecte fermierii. Și, desigur, acest lucru se face în mijlocul verii, când suntem cu toții ocupați pe câmpurile noastre pentru recoltare sau pentru a lucra pământul.”
Fermierii cer Comisiei Europene să țină seama de plângerile lor și să nu reducă bugetul politicii agricole comune. În februarie anul trecut, demonstrații violente au zguduit Bruxelles-ul, când fermierii au venit în capitala belgiană cu peste o mie de tractoare și utilaje agricole.