Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noul bombardier invizibil B-21 ”Raider” al SUA a efectuat primul zbor. Cât costă ”aripa zburătoare”

Bombardierul B-21 "Raider" din dotarea Forțelor Aeriene ale SUA a efectuat vineri primul zbor. Conceput să arate precum o aripă zburătoare, avionul face parte dintr-o nouă flotă de bombardiere invizibile cu rază lungă de acțiune și capacitate nucleară construite de Northrop Grumman (NOC.N), relatează agenția Reuters.

La răsăritul soarelui, bombardierul B-21 a părăsit instalația companiei Northrop de la Uzina 42 a Forțelor Aeriene din Palmdale, California. A fost prima imagine a noului bombardier dezvoltat în condiții stricte de securitate. Potrivit unui martor citat de Reuters, avionul a decolat la ora locală 6:51.

Reprezentanții Forțelor Aeriene ale SUA nu au făcut publice informații despre primul zbor al bombardierului B-21 "Raider", însă zeci de pasionați ai domeniului aeronautic și fotografi amatori s-au adunat în apropierea uzinei militare, în speranța să poată vedea aparatul de zbor.

Cât costă bombardierul B-21 ”Raider” al SUA

Bombardierul B-21 a fost conceput să arate precum o ”aripă zburătoare”, asemenea modelului anterior B-2. Avionul militar va putea transporta atât arme convenționale, cât și nucleare în întreaga lume, folosind capacități de realimentare în aer cu rază lungă de acțiune.

În 2010, estimările arătau că fiecare avion va costa aproape 550 de milioane de dolari în dolari din 2010, însă, în prezent, din cauza inflației, s-a scumpit la 750 de milioane de dolari. Cu toate acestea, Forțele Aeriene au clasificat alte informații despre preț, "ceea ce face dificilă validarea costului propus", a declarat Congressional Research Service într-un raport din 2021.

SUA vrea să cumpere alte avioane militare

Forțele Aeriene ale SUA vor să cumpere cel puțin 100 de avioane și să înceapă să înlocuiască bombardierele B-1 și B-2. Costurile de operaționalizare a B-1 se ridică la aproximativ 60.000 de dolari pe oră, iar B-2 costă aproximativ 65.000 de dolari pe oră, potrivit datelor Pentagonului.

”B-21 Raider se află în teste de zbor. Testarea în zbor este o etapă critică în campania de testare gestionată de Centrul de testare al Forțelor Aeriene și de Forța de testare combinată a 412th Test Wings B-21”, a declarat Ann Stefanek, un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene, conform sursei citate.

Șase aeronave de testare sunt produse în prezent. Acestea sunt construite pe aceeași linie, folosind instrumentele, procesele și tehnicienii care vor construi aeronavele de producție.

Northrop a învins o echipă formată din Boeing (BA.N) și Lockheed Martin (LMT.N) atunci când a câștigat contractul din 2015 pentru fabricarea bombardierului. Producătorul de motoare Pratt & Whitney (RTX.N), Collins Aerospace, GKN Aerospace, BAE Systems (BAES.L) și Spirit Aerosystems (SPR.N) se numără printre cei peste 400 de furnizori din 40 de state.

B-21 a fost prezentat public în decembrie 2022.

Compania Northrop susține că aceasta este șasea generație a aeronavei. Bombardierul are capacitatea sa de a se conecta la alte aeronave și de a integra cu ușurință arme viitoare în arhitectura sistemelor sale. De asemenea, B-21 dispune de un material mai durabil, conceput pentru a fi greu observabil, iar, potrivit constructorului, avionul va avea costuri de întreținere și de operare mai mici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE