Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Japonia are o nouă insulă formată după erupția unui vulcan submarin. Fenomenul inedit, surprins în imagini

Japonia are încă o insulă care s-a format în urma erupției unui vulcan submarin. Cea mai nouă componentă a arhipelagului nipon este localizată în largul coastei insulei Iwo Jima din Oceanul Pacific, iar acum specialiștii analizează structura acesteia, relatează Euronews.com.

Fenomenul inedit a avut loc în urmă cu trei săptămâni, când erupția unui vulcan subacvatic a creat o nouă insulă în larg, la sud de Iwo Jima. Experții avertizează că noua structură terestră nu ar putea rezista mult timp.

Vulcanul submarin care nu a primit un nume a erupt pe 21 octombrie și este localizat la aproape un kilometri în largul coastei insulei japoneze Iwo Jima (Insula de sulf, trad.) și la aproape 1.200 de kilometri sud de Tokyo.

În doar 10 zile, cenușa vulcanică și rocile s-au acumulat pe fundul mării, formând o insulă care a ieșit la suprafață.

La începutul lunii noiembrie, aceasta avea un diametru de aproximativ 100 de metri și ajunsese la o înălțime de 20 de metri deasupra nivelului mării, a precizat Yuji Usui, din cadrul diviziei pentru vulcani a Agenției Meteorologice Japoneze.

Ce spun specialiștii despre noua insulă formată în Japonia

În ultimii ani, alte două erupții a unor vulcani submarini au fost raportate, însă apariția unei structuri terestre distincte este considerată un eveniment rar.

Experții niponi spun că noua insulă are o compoziție "sfărâmicioasă" care s-ar putea eroda din cauza valurilor oceanului. Verificările în desfășurare ale specialiștilor includ examinarea depozitelor pentru a determina exact din ce este alcătuită noua insulă. Este încă posibil să reziste mai mult timp dacă este compusă din materiale mai durabile, cum ar fi lava, spre deosebire de rocile vulcanice ușor de erodat, cum ar fi piatra ponce.

Japonia are 111 din cei aproximativ 1.500 de vulcani activi din lume, potrivit Agenției Meteorologice Japoneze. Țara soarelui răsare se află pe așa-numitul "inel de foc" al Pacificului - un lanț de vulcani și situri cu activitate seismică de 40.000 de kilometri lungime, care găzduiește o mare parte din activitatea vulcanică și seismică din lume.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE