Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guatemala îți promite aventura vieții tale: explorează vulcanii, pădurile cu nori și învață despre tradiția mayașă

Fie că vrei să faci drumeții la un vulcan, să înoți în cel mai adânc lac din America Latină sau să vânezi o pasăre care a inspirat o monedă, Guatemala are totul.

Considerată o țară foarte diversă datorită bogăției naturii sale - găzduiește mii de specii de plante, multe dintre ele pot fi găsite doar în interiorul granițelor sale - făcând din „casa copacilor” o destinație pe care trebuie să o vezi măcar o dată în viață.

Este singura țară din America Centrală cu o comunitate majoritară indigenă?

Situată în regiunea Americii Centrale, chiar sub Mexic și mărginită de Belize, Honduras și El Salvador, țara are coastele Pacificului și Caraibelor, iar granițele sale sunt pline de păduri dense, lacuri, munți și vulcani.

Pe lângă faptul că este bogată din punct de vedere ecologic, Guatemala este și bogată cultural. Majoritatea populației sale este de origine mayașă indigenă, cu 21 de comunități maya diferite, ceea ce face din Guatemala singura țară din America Centrală cu o comunitate majoritară indigenă.

Cu atât de multă ofertă, poate fi greu să știi de unde să începi. Deci, fie că doriți să explorați pădurea densă și ruinele antice Maya din Tikal sau să vă familiarizați cu vulcanii țării, iată câteva dintre lucrurile noastre preferate de făcut în această minune din America Centrală.

Poți urca un vulcan în Guatemala?

Vulcanii din Guatemala se înalță deasupra peisajelor complicate de dedesubt, creând clima perfectă pentru pădurile cu nori - un ecosistem delicat unde munții și pădurile tropicale se întâlnesc. Pe lângă faptul că sunt medii umede datorită norilor, aceste păduri sunt, de asemenea, super diverse, cu orhidee și bromeliade care izbucnesc din marginile copacilor.

Toată această diversitate îți poate transforma concediul într-o excursie uimitoare. „Peisajele sunt frumoase”, spune Ana Yancy Rodríguez, directorul general al Institutului de Turism din Guatemala.

„Suntem înconjurați de vulcani, avem 37 de vulcani , inclusiv trei vulcani activi în care poți avea experiența de a urca un vulcan și de a vedea lava.”, a zis ea.

Cea mai renumită drumeție la vulcan din Guatemala este Acatenango, care oferă călătorilor câteva priveliști epice ale lanțului muntos din jur. Vârful se află la o înălțime de 3.976 de metri, așa că nu vă așteptați să îl vedeți într-o după-amiază. Drumețiile durează în general două zile și pot implica o călătorie peste noapte.

În urcare, veți trece prin pădure de nori, pădure alpină și vă veți bucura de vederi panoramice ale Fuego, un vulcan activ învecinat.

Pot să înoți în Lacul Atitlán?

Una dintre cele mai vizitate atracții turistice din țară, Lacul Atitlán este renumit pentru un motiv. Cu o înălțime de 341 de metri, este cel mai adânc lac din America Latină, cu ape albastre și verzi strălucitoare, făcându-l un loc de vizitat obligatoriu.

Situat în Țările înalte din Guatemala, este considerat unul dintre cele mai frumoase lacuri din lume, așa că asigurați-vă că vă împachetați camera. Turiștii sunt bineveniți să înoate aici, iar multe dintre stațiunile din jur au docuri și scufundări. Formată în urmă cu aproximativ 84.000 de ani de o erupție vulcanică, este într-adevăr una dintre bijuteriile Guatemala.

Ce poți găsi în Parcul Arheologic Tikal?

Pentru a afla mai multe despre lunga istorie a culturii Maya, trebuie să mergeți la Parcul Arheologic Tikal. Amplasate adânc în pădurea tropicală din nordul Guatemala, ruinele mayașe de aici aparțin unei așezări care datează încă din 600 î.Hr., deși majoritatea ruinelor sunt din 200 - 900 d.Hr.

Numit Yax Mutal, acesta a fost unul dintre cele mai mari orașe create vreodată de mayași și văzând cele 3.000 de structuri, inclusiv piramidele templului, înconjurate de jungla deasă din Petén, face o experiență de neuitat.

Dacă plănuiți să vizitați, cel mai bine este să rămâneți în Flores, capitala lui Petén, care se află la mai puțin de o oră de mers cu mașina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE