Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

G7 va rămâne unit în susţinerea sa fermă faţă de Ucraina, anunţă Japonia

Miniştrii afacerilor externe din G7, reuniţi la Tokyo, au dat asigurări că grupul statelor cel mai puternic industrializate va rămâne unit în "susţinerea fermă" a Ucrainei în contextul invaziei ruse, "chiar în situaţia internaţională actuală", o referire implicită la conflictul Israel-Hamas, relatează AFP.

Ei au mai dat asigurări că vor continua să impună împreună "sancţiuni severe" Moscovei, să accelereze eforturile de reconstrucţie a Ucrainei "pe termen mediu şi lung" şi "să coopereze în vederea unui proces de pace", potrivit comunicatului Ministerului Afacerilor Externe japonez.

Ucraina se teme din ce în ce mai mult de o oboseală a susţinerii de care se bucură, în contextul în care contraofensiva sa lansată în iunie nu a dat decât rezultate foarte limitate până în prezent şi probabilitatea unui război lung de uzură creşte.

În pofida noului conflict în Orientul Mijlociu, este important pentru G7 să comunice comunităţii internaţionale că angajamentul său de a susţine Ucraina "nu va pierde din elan niciodată", potrivit afirmaţiilor ministrului japonez al afacerilor externe Yoko Kamikawa, citate în comunicat.

G7 vrea o pauză umanitară în Gaza

Şefii diplomaţiilor din ţările G7 (SUA, Japonia, Franţa, Regatul Unit, Germania, Italia şi Canada) încearcă, de asemenea, să ajungă la un numitor comun miercuri pentru a face apel la pauze umanitare în Fâşia Gaza, devastată de o lună de conflictul între Israel şi Hamas, potrivit unor surse diplomatice concordante.

Potrivit unei surse diplomatice care a discutat miercuri cu AFP au avut loc "schimburi constructive" asupra acestui subiect marţi, în prima zi a reuniunii. "O mare unitate" pare de asemenea să se degajeze în privinţa necesităţii de a spori "urgent" ajutorul umanitar pentru Fâşia Gaza, a adăugat această sursă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE