Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nouă transplanturi renale la Iași, într-o singură săptămână. Personalul medical poate petrece întreaga zi în spital pentru o singură operație

Record de transplanturi renale la Iași. Într-o singură săptămână, medicii au salvat nouă oameni care sufereau din cauza problemelor cu rinichii. În opt din cele nouă cazuri, organele au fost prelevate de la persoane aflate în moarte cerebrală.

Donatorii erau în moarte cerebrală

Cătălin are 55 de ani și din 2019 a aflat că are probleme cu rinichii. Boala a avansat, iar în luna mai a început să facă dializă. A trebuit să scurteze programul la serviciu și să amâne visul său de a călători. Săptămâna aceasta a primit un rinichi.

Cătălin Cucoranu, pacient: ”Vreau să călătoresc. Și acum am și sănătate ca să pot să merg să călătoresc. Norocul meu a fost că rinichiul a fost donat de către soție. Am fost compatibili și când ne-am căsătorit și când mi-a dat rinichiul. Dacă nu, probabil, trebuia să mă așez și eu pe rând la o listă și să aștept rândul cum așteaptă și ceilalți.”

Pentru medicii de la Spitalul Clinic Parhon nu a fost, însă, singurul pacient salvat. Alți opt oameni au primit câte un rinichi de la donatori aflați în moarte cerebrală.

Bogdan Cojocaru, managerul Spitalului Clinic "Dr. I.C. Parhon" Iași: ”E un caz mai special. Nu întotdeauna am reușit să facem nouă intervenții într-o săptămână.”

Corneliu Moroșanu, medic primar chirurgie generală și vasculară Spitalul Clinic "Dr. I.C. Parhon", Iași: ”Mulțumim, în primul rând, familiilor care au acceptat donarea pentru că fără puterea lor de a trece peste nenorocirea care li s-a întâmplat și de a accepta să doneze organe, organele celor dragi pentru a salva viețile altor persoane, nu s-ar fi putut face nimic.”

Petru Cianga, medic șef laborator Spitalul Județean "Sf. Spiridon", Iași: ”Ceea ce s-a realizat acum a fost realmente o performanță din foarte multe puncte de vedere: uman, ca dăruim, desigur. Gândiți-vă că într-un interval de o săptămână am avut de făcut șase cross match uri în șase zile diferite.”

O operație poate dura întreaga zi

Adrian Covic, coordonator Transplant Renal, Iași: ”Singura soluție a fost să dublez orele cât am stat în spital. În loc să stăm opt ore în spital, am stat 16 ore în spital.”

Fiecare intervenție înseamnă muncă în echipă, iar sincronizarea cu echipa care face prelevarea este importantă.

Adelina Miron, medic primar urolog, Spitalul Clinic "Dr. I.C. Parhon" Iași: ”În funcție de această sincronizare urmează sincronizarea cu imunologia, sincronizarea cu primitorii, colegii de la nefrologie, cum vin, când vin, sincronizarea cu blocul operator, sincronizarea cu terapia intensivă. Totul pentru că această activitate de transplant este contra cronometru. Organele nu pot fi recoltate și ținute.”

De exemplu, a fost o prelevare în Bacău. Asta a însemnat două ore pe drum, aproape cinci ore operația, apoi alte două ore drumul de întoarcere și din nou alte ore bune a doua operație.

Lucian Scriteanu- medic rezident specialitatea nefrologie, anul IV: ”Sunt printre cei mai tineri membri ai echipei. Și cred că sunt și printre cei mai norocoși din punctul acest de vedere. Munca din spate este enormă, dificil de descris în câteva cuvinte. Sunt foarte mulți oameni care muncesc. De multe ori muncesc noaptea.”

Cei opt oameni care au beneficiat de transplant au fost selectați dintr-o listă de peste 50 în urma unor teste de compatibilitate.

Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic "Dr. I. C. Parhon" Iași: ”Este o dovadă de dedicare pentru actul medical din partea colegilor mei care au reușit aproape cu un efort zi lumină să facă această intervenție de transplant. Vedem oameni care sunt din toate județele Moldovei care au primit o nouă șansă la viață, care așteptau de 4-5 ani de zile și erau pe dializă, făceau trei ședințe pe săptămână. Oameni tineri de 30, 35 de ani, 40 de ani, care au acum o nouă șansă la viață.”

În acest an, în centrul de transplant renal de la Iași au fost făcute 44 de intervenții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE