Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nouă miniștri de Interne UE, la București. Extinderea Schengen se află pe lista discuțiilor

Publicat de: Euronews

Miniștri de Interne din nouă țări membre participă marți la București, la Forumul Salszbug: cea mai importantă întâlnire din Europa Centrală și de Est înainte de consiliul JAI programat pentru 8 decembrie, unde ar urma să fie discutată extinderea Schengen. Timp de două zile la Palatul Parlamentului vor avea loc dezbateri la care participă inclusiv adjunctul Comisiei Europene care se ocupă de domeniul afaceri interne.

Oficial, pe agenda Forumului Salszburg sunt subiectele: gestionarea frontierelor externe, cooperarea polițienească, protecția martorilor și gestionarea consecințelor agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Miniștri discută posibile evoluții ale agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Miercuri, accentul este pe problema migrației, un subiect fierbinte la nivelul liderilor europeni, mai ales în contextul în care săptămâna trecută Italia a refuzat acostarea unei nave cu peste 200 de migranți, salvați din Marea Mediterană, care a ajuns în cele din urmă în Franța. Și România va prelua câteva zeci de solicitanți de azil.

Extinderea Schengen

Dincolo de această agendă, întâlnirea are loc cu puțin timp înainte de Consiliul JAI, programat pentru 8-9 decembrie, unde e posibil să fie discutată extinderea Schengen. Așadar, acest subiect nu va fi ocolit, deci nu e oficial pe ordinea de zi. Sunt trei țări direct interesate de subiectul Schengen: Croația, Bulgaria și România. La București este și ministrul de Interne ceh, cel care este și președintele Consiliului JAI din decembrie. 

Din informațiile Euronews, vor fi discuții bilaterale între ministrul de Interne Lucian Bode și ministrul de Interne ceh, Vit Rakusan și adjunctul Comisiei Europene, Olivier Onidi. Președinția cehă stabilește agenda consiliului JAI.

Forumul Saslzburg are o istorie de 22 de ani. A fost înființat la inițiativa Austriei, în anul 2000. Miniștri de interne din țările membre se întâlnesc cel puțin de două ori pe an, de regulă în Austria și obligatoriu într-una dintre țările care deține președinția. Acum, președinția este deținută de România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE