Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noua lege a Apărării: patru luni plătite de voluntariat în Armată

Stagiul militar voluntar s-ar putea adresa femeilor şi bărbaţilor între 18 şi 35 de ani și se ia în calcul o perioadă de patru luni, cu stimulente financiare. Anunțul a fost făcut de parlamentari, după întâlnirea cu ministrul Apărării și șeful Statului Major al Armatei.

Proiectul de lege a plecat de la Apărare la Finanțe și urmează să ajungă în Parlament pentru dezbateri în regim de urgență.

Între timp, rezerviștii sunt luați în evidență și nu este exclusă instruirea lor periodică. Ședința de la Ministerul Apărării a venit după ce șeful Armatei a avertizat populația în legătură cu posibila escaladare a conflictului din Ucraina. Oficialii spun însă că nu există motive de panică în legătură cu un posibil atac asupra României.

Stagiul militar voluntar s-ar putea adresa femeilor şi bărbaţilor între 18 şi 35 de ani

Într-o ședință de rutină, purtată în spatele ușilor închise, parlamentarii comisiilor de Apărare și mai marii Apărării Naționale au agreat că ar fi nevoie de trei proiecte de lege în actualul context geopolitic. Legea apărării, de pildă, se află în formă finală și urmează să plece pe circuitul de avizare.

Apoi, este vorba despre o lege începută în 2022, care vizează stagiul militar voluntar din partea populației. În ea, MApN a prevăzut că tinerii s-ar putea înrola în mod voluntar în armată pentru un stagiu redus.

Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei de Apărare din Senat (PNL): "Nu există niciun text de lege care vorbește despre stagiu militar obligatoriu. Da, vorbim despre un proiect de lege la care lucrează Ministerul Apărării, care vorbește într-adevăr despre un stagiu militar voluntar sau, am spune noi, pregătire militară voluntară."

Nicu Fălcoi, membru în Comisia de Apărare: "Avem un război la graniță și România trebuie să fie pregătită pentru absolut orice eventualitate. Propunerea este de un stagiu militar voluntar, nu vorbește nimeni de stagiu militar obligatoriu.

Propunerea Ministerului Apărării Naționale este să dureze patru luni, în care tinerii între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, dacă își doresc acest lucru, să se poată pregăti pentru a fi în stare să utilizeze o armă și așa mai departe.

Propunerea este ca ei să primească o sumă de bani chiar în timpul stagiului militar, să fie un stagiu militar plătit, un fel de soldă, dacă vreți să o numim așa, pentru cei care își doresc să facă acest lucru."

Acest proiect se află, în acest moment, în avizare la Ministerul de Finanțe. Este ultimul pas înainte de a fi adoptat de Guvern.

Voluntarii vor fi stimulați financiar

Dar rămâne de văzut la ce concluzii se va ajunge în urma discuțiilor de la Ministerul de Finanțe, pentru că tebuie calculat și cât de sustenabil ar putea fi un astfel de proiect, deoarece și voluntarii ar trebui plătiți sub o formă sau alta pentru stagiul pe care îl vor efectua în Armată. Există deja discuții despre suma pe care ar urma să o încaseze cei care vor dori să facă stagiul militar voluntar.

Laurenţiu Leoreanu, președintele Comisiei pentru Apărare: "Sigur, e vorba de anumite recompense privind cazare gratuită, salarizare - iar acolo se mai poate discuta - deci și niște stimulente. N-am intrat în detaliu pe propunerea de salarizare. Ideea e de a se merge, în discuțiile libere, undeva la trei salarii medii brute pentru acea perioadă. Brute, dar livrate net."

După ce proiectul va fi adoptat de Guvern, va ajunge în Parlament unde va fi dezbătut în procedură de urgență. Până atunci, statul român încearcă să afle câți rezerviști mai are.

Laurenţiu Leoreanu, președintele Comisiei pentru Apărare: "În momentul de față, am înțeles că a început luarea în evidență a rezervistilor care sunt încă apți combatanți. Urmează ca, după luarea în evidență, să fie pe parcurs.

Am înțeles că, în unele județe a și început chemarea pentru o pregătire de bază de o săptămână-două, iar în paralel, prin Legea 466, am putea defini mult mai bine ce înseamnă rezerva de apărare a României."

Discuțiile dintre parlamentari și ministrul Apărării au venit după ce înaltul oficial a vorbit despre înrolarea voluntară pe fondul plecărilor din sistem.

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: "Vorbim de o primă la ieșirea din perioada de pregătire, vorbim pe perioada pregătirii. Oricum, cred că vor avea în jur de 30% din din soldă. Deci sperăm să fie un domeniu atractiv și din punctul acesta de vedere. Există un număr de ieșiri, mai ales din vârful ierarhiei. Anul trecut cred că au fost peste 3.000 de ofițeri, subofițeri sau alți militari, ajungându-se până la aproape 7.000."

Cu toate că numărul pensionărilor și demisiilor din sistemul de apărare crește de la un an la altul, România este mai în siguranță decât a fost vreodată, spune ministrul Apărării.

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: "Aici, în România, nu suntem, în acest moment, în vreun pericol de acest gen. România are cele bune garanții de securitate pe care le-a avut în istoria ei. Este un scenariu în care românii pot să-și desfășoare viața în mod normal."

  • Cu tot cu personalul necombatant, România are, în acest moment, aproximativ 80.000 de militari activi. Militari apți de luptă sunt și cei 55.000 de rezerviști cu vârsta de peste 35 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE