Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nou val de concedieri la Meta. Compania lui Mark Zuckerberg anunță că disponibilizează mii de oameni

Compania Meta a început miercuri să concedieze angajați din funcții tehnice în cadrul celui mai recent val de disponibilizări anunțat în luna martie. Aproape 10.000 de angajați vor fi afectați de măsuri, iar compania controlată de Mark Zuckerberg are în plan inclusiv reduceri de costuri de până la cinci miliarde de dolari, relatează CNBC.

Angajații cu profil tehnic, din domenii precum experienţa utilizatorului, inginerie software, programare grafică şi din alte posturi au anunțat miercuri dimineață pe LinkedIn că au fost concediaţi. De altfel, un purtător de cuvânt al companiei Meta a confirmat pentru CNBC că disponibilizările au început.

Unul dintre angajații afectați de aceste măsuri a afirmat că valul de concedieri vizează și echipele responsabile cu produsele. Meta vrea să reducă și din personalul corporativ din departamente precum cel de finanțe, juridic și de resurse umane, începând din luna mai. Angajatul disponibilizat a mai afirmat, sub protecția anonimatului, că echipele de tehnicieni care nu au fost vizate de reducerile de personal anunțate miercuri ar putea fi date afară luna viitoare.

Potrivit CNBC, din postările publicate pe LinkedIn reiese că numeroase persoane care au lucrat ca programatori de jocuri au fost, de asemenea, afectate de disponibilizări. Inginerii pentru jocuri video lucrează la produse cu realitate virtuală şi augmentată, conform fișei postului publicată de compania Meta.

”M-am trezit în această dimineață cu anunțul nefericit că mă număr printre numeroșii disponibilizaţi de Meta astăzi”, a scris un manager de program de afaceri al Facebook, pe Linkedin.

Cu veniturile din reclame în scădere în anul 2022 și prețul acțiunilor în depreciere, Meta, compania-mamă a Facebook, a anunțat primul val de concedieri în luna noiembrie, fiind vizați aproape 11.000 de angajați.

De altfel, Mark Zuckerberg, directorul executiv al Meta, a declarat că 2023 este ”anul eficienței” și a dispus disponibilizarea a încă 10.000 de persoane în luna martie, pentru a scăderea costurile între trei și cinci miliarde de dolari. De asemenea, un nou val de concedieri va avea loc în aprilie și va viza angajații cu profil tehnic. Zuckerberg a mai spus că reducerile de personal în grupurile de afaceri vor avea loc la sfârşitul lunii mai.

Wall Street a salutat reducerea de personal. Acțiunile Meta au crescut cu 81% în acest an, după ce în 2023 și-au pierdut aproximativ două treimi din valoare. Totodată, veniturile au scăzut trei trimestre consecutive, iar analiștii estimează o nouă diminuare a vânzărilor trimestriale în momentul în care Meta va face publice săptămâna viitoare rezultatele sale financiare pe primul trimestru. Anterior, compania estima vânzări cuprinse între 26 și 28,5 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că seria de scăderi ale veniturilor s-ar putea încheia dacă Meta atinge limita superioară a intervalului.

În vreme ce afacerea principală este dată este cap de criza publicității online, Meta cheltuiește miliarde de dolari pe trimestru pentru dezvoltarea tehnologiei pentru metavers, ceea ce reprezintă un pariu uriaș și riscant pe o piață incipientă, care încă nu a pătruns pe piață.

În ultimul trimestru, unitatea Reality Labs a Meta, responsabilă cu construirea metaversului, a înregistrat o pierdere operațională de 4,28 miliarde de dolari, ceea ce a dus pierderile totale pentru 2022 de 13,72 miliarde de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE