Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nou pachet de legi europene pentru climă. Marian-Jean Marinescu: Este o schemă care ajută mediul, însă, în același timp pune ceva presiune pe economie

Parlamentul European a adoptat noi legi importante pentru reducerea încălzirii globale. Printre ele se numără reforma sistemului de comercializare a certificatelor de emisii de dioxid de carbon, inclusiv pentru sectorul aerian și maritim. În plus a fost pus la punct un nou mecanism pentru protejarea producătorilor din Uniunea Europeană și un nou fond social.

Vicepreședintele Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European, Marian-Jean Marinescu, a explicat la Euronews România care sunt principalele schimbări pe care le aduc noile legi.

„Au fost patru dosare care s-au votat astăzi după ce au fost agreate atât de Parlament, cât și de Consiliu. Este vorba despre schema de comerț cu certificate pentru emisii, care aduce o noutate în ceea ce privește emisiile pentru transportul maritim. La schema de comerț pentru aviație se elimină certificatele gratuite și se intră pe procedura normală, cu certificate care se cumpără. Există de asemenea, un fond social pentru climă care va intra în vigoare în 2027. Avem de asemenea, un mecanism de compensare la frontieră pentru produsele care vin din import, din statele care nu au scheme ca ale Uniunii Europene. Acestea sunt principalele lucruri care sunt în aceste dosare”, a spus Marian-Jean Marinescu.

Acesta a mai precizat, de asemenea, că vorbim despre o schemă care ajută mediul, însă, în același timp, pune și ceva presiune pe economie.

„Probabil că se vor schimba prețurile pentru că certificatele care se cumpără se vor adăuga la costurile companiilor care cumpără aceste certificate și transportul pe mare, de pildă, se va scumpi într-o oarecare măsură. Transportul aerian va avea de asemenea un impact. Pentru a atenua aceste costuri există acest fond social pentru climă. Acolo sunt distribuiți banii care se obțin prin vânzarea acestor certificate și care ajută pe cei care sunt în mai mare nevoie. În general, este o schemă care ajută mediul, însă, în același timp pune ceva presiune pe economie pentru că astfel de scheme nu există în alte zone industrializate ale lumii”, a mai precizat europarlamentarul.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE