Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nor de praf saharian în România. Meteorologii au emis și coduri de vânt puternic

Un nor de praf saharian a pătrus în România. Depunerile vor putea fi observate în special în zonele în care va ploua.

ANM: În perioada 27 martie, ora 12:00 - 28 martie, ora 22:00, circulaţia aerului se va menţine predominant sud-vestică şi va favoriza pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României, concentraţii mai mari urmând a se înregistra în regiunile sud-vestice, sudice şi estice. În noaptea de joi spre vineri, masa de aer încărcată cu particule de praf va depăşi aria geografică a României şi se va regăsi deasupra Mării Negre şi Ucrainei.

Coduri galbene de vânt puternic

Meteorologii au emis și două coduri galbene de vânt puternic. Unul este valabil până la ora zece și afectează 21 de județe iar alta avertizare este valabilă până joi dimineață.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 27 martie, ora 10 – 27 martie, ora 22

Fenomene vizate: intensificări ale vântului

Vântul va avea intensificări în Banat, sudul Crișanei, în cea mai mare parte a Moldovei, în Carpații Meridionali și de Curbură. Vor fi viteze în general de 55...65 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăși 90 km/h.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 27 martie, ora 22 – 28 martie, ora 10

Fenomene vizate: intensificări ale vântului

Vântul va avea intensificări în Banat, sudul Crișanei și în Carpații Meridionali. Vor fi viteze în general de 55...65 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăși 90 km/h.

Ce spun meteorologii

Mihai Huștiu, meteorolog ANM: Avem în aceste zile o circulație tropicală, dinspre nordul Africii, peste Marea Mediterană și apoi îndreptată către sud-estul Europei. În consecință, pătrunde o masă de aer cald, dar încărcată și cu particule de praf saharian. Aceste particule de praf ajung la altitudini mari în suspensie în atmosferă. Atunci când se combină cu precipitațiile așteptate și la noi în țară aduc aceste particule de praf la suprafață, sub formă de depuneri de nuanță roșiatică sau cărămizie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE