Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Val de praf saharian, în mare parte a României. Ce este și cum se manifestă acest fenomen

Un val de praf saharian traversează țara noastră. Acest fenomen va fi resimțit până vineri seară, în mare parte a României.

Mai mult, în zilele următoare putem să ne așteptăm la furtuni și vreme rea în mai multe zone ale țării. Motivul este un ciclon mediteranean activ în Europa care va ajunge și la noi.

”Nu ar trebui să ne speriem”

Alina Șerban, meteorolog ANM: Nu ar trebui să ne speriem. Nu vorbim de furtuni, nu se întâmplă nimic dramatic sau ceva ce nu s-a mai întâmplat deja. În momentul acesta, într-adevăr, un ciclon se regăsește în partea de sud a continentului european care, pe o circulație sudică, sud-estică, antrenează mase de aer cald, mase de aer tropical din zona de nord a Africii și, în consecință, încărcate cu particule de praf saharian, în partea de sud-est a Europei, inclusiv în zona țării noastre.

Vom avea în această după-amiază, la noapte și pe parcursul zilei de mâine. Dar mâine mult în dispersie și în diminuare în atmosferă aceste particule de praf saharian.

Particulele vor ajunge și la nivelul solului, pe obiecte, prin picăturile de ploaie

Foarte probabil vor fi văzute în asociere cu ploile din această seară, din această noapte, în partea de vest, de sud vest a teritoriului. Vor aduce aceste particule și la nivelul solului, pe obiecte, prin picăturile lichide.

Această masă se va dispersa cam în toate regiunile pe parcursul zilei de mâine, dar va scădea mult în concentrație. Această masă de aer am mai simțit-o mult mai bine în temperaturi.

Prognoza meteo pentru următoarele zile

Temperaturile au fost, sunt și vor fi până pe la mijlocul săptămânii care urmează mai ridicate decât normal în această perioadă. Maxime între 10 și 20 de grade. Cele mai scăzute valori vor fi pe litoral, cele mai ridicate în dealurile vestice. Minime pozitive, în mare parte din țară, de la 2-3 la 9 grade, mai scăzute în depresiuni. Acolo vor fi ușor negative.

Vor fi și ploi la noapte, în vestul, sud-vestul teritoriului, apoi pe arii mai restrânse în centru și mâine cam în toate regiunile, dar foarte împărștiate și foarte slabe cantitativ.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE