Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Primul val de praf saharian din 2023 a ajuns în Europa. Ar putea afecta sănătatea şi sectorul energetic

De Mirabela Vasile  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

A fost detectată o cantitate importantă de praf din Sahara în Europa, pentru prima dată în 2023. Particulele și-ar putea face simțită prezență în estul şi în centrul continentului, în următoarele zile, au anunţat marţi administratorii Serviciului european Copernicus de monitorizare a atmosferei, informează DPA.

Prezenţa prafului saharian ar putea afecta sănătatea umană şi sectorul energetic, au adăugat oamenii de ştiinţă europeni.

Ce probleme generează praful saharian

Alergiile, de exemplu, ar putea fi exacerbate. Particulele de praf prezente în atmosferă ar putea să afecteze, de asemenea, producţia de energie solară.

Potrivit previziunilor realizate de administratorii programului Copernicus, praful provine din Africa de Nord, a ajuns deja în Peninsula Iberică şi se îndreaptă spre Franţa.

"Efectul tipic este un cer roşu sau portocaliu, dar există şi potenţialul de a influenţa negativ calitatea aerului la nivelul solului, mai ales în Portugalia şi Spania", a declarat unul dintre cercetătorii care participă la programul Copernicus, Mark Parrington.

Acest serviciu de monitorizare atmosferică este unul dintre elementele componente ale programului Copernicus.

Printre alte funcţii, el furnizează date despre atmosferă, oceane, uscat, schimbări climatice, securitate şi energie, obţinute cu ajutorul unor imagini satelitare.

Distribuie

Taguri