Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi impozite în energie. Propunerea ar înseamnă o supraimpozitare a profiturilor

Guvernul ar putea lua în calcul o impozitare a întregului lanț de producție, intermediere și furnizare din energie. Ministrul energiei, Virgil Popescu, care a anunțat această propunere, după ședința Executivului, a respins totodată posibilitatea scăderii TVA pentru acest domeniu. În opinia guvernanților, scăderea taxei pe valoare adăugată nu va conduce la o diminuare a prețurilor.

Prețurile sunt foarte mari pe piață, adică dublu față de câteva procente cât ar fi normal profitul acestor companii, a spus ministrul energiei. Unii fac profituri prea mari față de alții. Este vorba despre traderi care au speculat într-o perioadă indecizia din piață și au cumpărat energie, iar acum piața a urcat foarte mult.

Noile măsuri de impozitare vor fi pe tot lanțul. Va fi reținută suma integral dacă profitul depășește un anumit plafon.

O altă propunere, care, însă, a fost respinsă, a fost aceea de reducere a TVA. Ministrul spunea că nu va produce efecte în piață. Nu se va vedea în prețuri, ci mai degrabă în profituri.

Pe de altă parte, ministrul Energiei a dat și costul plafonării. Era vorba despre 16 miliarde de lei, din aprilie până la final de an, o sumă mult mai mare decât au anticipat. De altfel Ministrul Energiei spunea că suma ceruta a fost 30 de miliarde, dar că a fost o estimare greșită de reglementator.

În cele din urmă, ce au primit au fost 2,5 miliarde pentru plafonare, până în aprilie.

Ministrul Virgil Popescu a dat asigurări că facturile la iarna nu vor crește și că piața este reglementată prin OUG 27.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE