Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Energia, mărul discordiei în Coaliție. Scenariu de lucru: Traderii ar putea fi supraimpozitați

Coaliția de guvernare caută soluții pentru criza scumpirilor din energie. Și asta deoarece costurile uriașe ale plafonării și compensării s-ar putea dovedi prea mari pentru bugetul țării. O decizie este greu de luat în contextul atacurilor aproape zilnice între PNL și PSD. Una dintre țintele predilecte ale social-democraților este chiar ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu.

Schema de plafonare și compensare a prețurilor energiei ar putea depăși cu mult estimările inițiale de 14 miliarde de lei pentru un an. ANRE a transmis coaliției mai multe evaluări, cuprinse între 16 și 40 de miliarde de lei numai pentru acest an.

Scenariile de lucru în coaliție sunt revenirea la piața reglementată, propusă de PSD, sau supraimpozitarea cu 80% a veniturilor traderilor.

„Cert este că soluția pe care o propune PSD legată de suspendarea efectelor liberalizării pieței pentru o perioadă determinată de timp, un an – doi ani de zile. Este o soluție prin care să se poată oferi prețuri decente. Mesajele pe care le dă inclusiv PSD, mediul de afaceri din România, vor crea suficientă presiune pe primul ministru pentru ca el la un moment dat să accepte că va renunța la principiul acesta economic liberal legat de liberalizarea pieței”, a declarat Gabriel Zetea, deputat PSD.

„Decizia compensării și plafonării a aparținut coaliției, nu PNL, ci coaliției. Așa cum tot coaliției îi va aparține decizia privind ordonanța care urmează să reiasă din acel comitet interministerial. Nu înțelegem, vă spun sincer, cu cine se ceartă. Între timp, continuă atacurile PSD la adresa ministrului Virgil Popescu. Într-o postare pe Facebook, deputatul social-democrat Mihai Weber, l-a numit pe ministrul Energiei un incompetent care nu are soluții pentru prețurile mari la energie, gaz și combustibili. Decizia compensării și plafonării a aparținut coaliției, nu PNL, ci coaliției. Așa cum tot coaliției îi va aparține decizia privind ordonanța care urmează să reiasă din acel comitet interministerial. Nu înțelegem, vă spun sincer, cu cine se ceartă”, a precizat Ionuț Stroe, deputat PNL.

Atacurile PSD continuă

Între timp, continuă atacurile PSD la adresa ministrului Virgil Popescu. Într-o postare pe Facebook, deputatul social-democrat Mihai Weber, l-a numit pe ministrul Energiei un incompetent care nu are soluții pentru prețurile mari la energie, gaz și combustibili.

„Începem să ne obișnuim zilnic să răspundem atacurilor unor, atenție, unor reprezentanți din partea Partidului Social Democrat. Atacul la Virgil Popescu ca și persoană... este unul care revine, obsesiv aș putea spune”, a declarat Ionuț Stroe, deputat PNL.

PSD amenință cu ruperea coaliției

Mai mult, social-democrații amenință voalat inclusiv cu ruperea coaliției.

„Eu am spus asta vizavi de ruperea coaliției într-un anumit context: în momentul în care vedem că se guvernează pentru foarte puțini patroni care lucrează pe piața de energie în domeniul traderilor și obțin profituri foarte mari. Cât privește ruperea coaliției, aceasta este o afirmație destul de gravă, probabil că domnul Zetea s-a grăbit când a afirmat acest lucru, nimeni nu-și dorește acest lucru. Ar fi imoral și nedrept ca vreunul din partide să abdice, acum la jumătatea drumului, de la acest parcurs extrem de greu”, a adăugat acesta.

„Nu am spus asta vizavi de ruperea coaliției într-un anumit context: în momentul în care vedem că se guvernează pentru foarte puțini patroni care lucrează pe piața de energie în domeniul traderilor și obțin profituri foarte mari...”, spune Gabriel Zetea.

„Cât privește ruperea coaliției, aceasta este o afirmație destul de gravă, probabil că domnul Zetea s-a grăbit când a afirmat acest lucru, nimeni nu-și dorește acest lucru – ar fi imoral și nedrept ca vreunul din partide să abdice, acum la jumătatea drumului, de la acest parcurs extrem de greu”, a menționat Ionuț Stroe, deputat PNL.

O decizie privind prețurile energiei va fi luată, promit guvernanții, până cel târziu la 1 septembrie. Ei dau asigurări că, indiferent de soluția aleasă, costurile pentru populație nu vor crește.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE